Tekst objavljen: 15.06.2015 9:38        


Terminske cene nafte su tokom jutrošnjeg trgovanja u Aziji pale, usled strahovanja trgovaca u vezi sa kolapsom pregovora Grčke i njenih kreditora i mogućeg vraćanja iranske nafte na tržišta, navode analitičari. 

Cene nafte u padu zbog Grčke i Irana

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 20 centi na 59,76 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila 37 centi na 63,50 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Tržišta pomno prate dešavanja u Grčkoj i pregovore između Irana i šest svetskih sila, navodi predsednik konsultantske kuće EY za Aziju i Pacifik Sanjev Gupta.

Pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda okončani su u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dve strane.

Analitičari navode da na cene nafte utiče i to što trgovci masovno prodaju evro i kupuju dolar, što jača američku valutu. Snažan dolar čini naftu skupljom za kupce koji koriste slabije valute.

Investitori se takođe fokusiraju na Iran uoči isteka roka 30. juna za tu zemlju i svetske sile sa kojima Iran pregovara o ograničenju nuklearnog programa. Ukoliko sporazum bude postignut, postepeno će biti ukinute sankcije Iranu koje su na snazi od 2012, uključujući naftnu industriju.

Iran ima četvrte po veličini rezerve nafte u svetu, ali je njegov izvoz sa više od 2,2 miliona barela dnevno u 2011. smanjen na oko 1,3 miliona zbog sankcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana