Tekst objavljen: 22.10.2015 10:59        


Cene nafte su danas u Aziji porasle nakon oštrog pada iz prethodnog dana, iako analitičari navode da na tržište i dalje utiču obilne globalne zalihe nafte. 

Cene nafte u porastu nakon nedavnih gubitaka

Nedeljni izveštaj američke Agencije za energetske informacije (EIA) pokazao je da su zalihe nafte u SAD porasle više nego što se očekivalo, što je podstaklo zabrinutost u pogledu globalnih zaliha tog energenta koje utiču na cene više od godinu dana, prenosi agencija Frans pres.

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je 25 centi na 45,45 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke za 21 cent na 48,06 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

EIA je saopštila da su zalihe nafte u SAD u nedelji zaključno sa 16. oktobrom porasle za osam miliona barela na 476,6 miliona barela, dvostruko više u odnosu na očekivanja analitičara. Cene su pale početkom nedelje kada je Kina saopštila da je njen bruto domaći proizvod u trećem kvartalu rastao najsporijim tempom u više od šest godina.

"Zabrinutost u pogledu zdravlja kineske privrede i dalje utiče na cene sirovina", naveo je predsednik sektora za naftu i gas kompanije EY u Aziji Sanjev Gupta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cena nafte cena nafte cena nafte na berzi blagi rast cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana