EUR 117,56 USD 108,59 CHF 111,22

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 07.04.20. :: 117.5631 rsd

Tekst objavljen: 17.10.2015 13:00        


Isporuke ličnih računara (PC) u svetu su u trećem kvartalu smanjene 7,7 odsto, a istraživačka kompanija Gartner smatra da su njihovoj slabijoj prodaji doprinele više cene usled jačanja vrednosti dolara, ali i sve popularniji tableti i smatfoni. 

Cene, pametni telefoni, tableti...potiskuju računare

Proizvođači ličnih računa su u trećem tromesečju isporučili 73,7 miliona računara, u poređenju sa 79,8 miliona jedinica iz istog perioda lane, navodi se u izveštaju Gartnera. Uvođenje novog Microsoft-ovog operativnog sistema "Windows 10" imalo je minimalnog uticaja, jer je većina nadogradnji (upgrades) realizovana na postojećim PC-jevima a ne na novim, prenela je njujorška agencija "Blumberg".

Slabija isporuka ličnih računara, koja je usledila posle pada od 9,5 odsto iz prethodnog kvartala, odraz je konstantnih izazova sa kojima su suočeni proizvodjači PC-jeva, budući da se sve veći broj kupaca odlučuje za pametne telefone i tablet računare.

Snažan dolar je, takođe, uticao na podizanje cena računara u inostranstvu, navodi njujorška agencija.
"Globalno tržište PC-ijeva se susrelo sa povećanjem cena od oko 10 odsto u ovoj godini zbog velike aprecijacije američkog dolara prema lokalnim valutama", izjavio je analitičar Gartnera, Mikako Kitigava.

Po podacima Gartnera, kineska kompanija Lenovo i dalje drži vodeću poziciju na globalnom tržištu PC-ijeva, sa udelom na tržištu od 20,3 odsto. Lenovo je u trećem kvartalu isporučio 15 miliona kompjutera, za četiri odsto manje u odnosu na isti period lane, dok su isporuke američke kompanije Hjulit-Pakard pale četiri odsto, a Dell-a porasle za skromnih 0,5 odsto.

Izveštaj Gartnera je objavljen u turbulentnim vremenima za ovu industriju, pošto bi Hjulit-Pakard narednog meseca trebalo da bude podeljen u dve kompanije, dok je Dell u pregovorima o spajanju sa kompanijom EMC Corporation.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EMC Corporation Microsoft dell računari mobilni telefon tablet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana