Tekst objavljen: 31.08.2015 9:59        


Za većinu proizvođača sirovina, manja ponuda znači rast cena i više profita, dok sa zlatom to nije slučaj. Cena zlata blizu je petogodišnjeg minimuma, investitori masovno prodaju zlato koje su gomilali godinama, a neke rudarske kompanije gube novac i smanjuju proizvodnju prvi put od 2008, prenosi "Blumberg".

Cene zlata odolevaju padu proizvodnje i ponude

Ako se može učiti na primerima iz prošlosti, takav razvoj događaja neće značajnije uticati na tržište zlata.
Zlato se mahom posmatra kao finansijsko sredstvo, bilo da je u obliku poluga, novčića ili nakita koji se prenosi s generacije na generaciju, i svaka unka ikada iskopana još uvek postoji, a reciklirano zlato čini više od četvrtine u godišnjoj ponudi tog metala.

"Pitanje je da li će, ili ne, smanjenje proizvodnje uopšte uticati na cene zlata", navodi analitičar londonske kompanije "Sanford C. Bernstein and Co", Pol Gejt.

Globalna proizvodnja u rudnicima je prošle godine porasla 24 odsto u odnosu na period pre 10 godina na rekordnih 3.144 metričke tone, budući da su kompanije podsticale proizvodnju da bi iskoristile visoke cene zlata, pokazuju podaci "Thomson Reutersi".

Oko 65 odsto iskopanog i recikliranog zlata koristi se za izradu nakita ili industrijskih proizvoda, dok se ostatak prodaje investitorima. Cena zlata pala je 40 odsto sa rekordnog maksimuma od 1.921,17 dolara za unku u septembru 2011, kada su kupci izgubili veru u zlato kao vrednu investiciju.

Spekulacije o podizanju kamatnih stopa u SAD i snažan dolar doveli su do pada cene zlata na 1.077,40 dolara 24. jula, što je najniži nivo od februara 2010. Cena zlata se od tada oporavila oko pet odsto na 1.136,37 dolara u svetlu devalvacije kineske i kazahstanske valute i masovne globalne prodaje deonica, koja je podstakla tražnju zlata.

Cene, međutim, još uvek nisu dovoljno visoke po mišljenju nekih proizvođača. Oko 10 odsto svetskih rudnika zlata je u gubicima, pokazuju podaci londonske istraživačke kuće Metals fokus. Proizvodnja zlata počeće da pada već od sledeće godine, a najveći pad očekuje se od 2018. Ove godine, proizvodnja bi mogla biti niža za 25 tona, predviđa HSBC holdings.

Uz cene na nivou od 1.100 dolara, proizvodnja će do kraja decenije po svoj prilici pasti 18 odsto, budući da su industriji zlata potrebne cene od oko 1.200 dolara da bi bila na nuli kada se uzmu u obzir svi troškovi, navodi Metals fokus.

Najveći svetski proizvođač zlata Barrick gold corp smanjiće proizvodnju u narednih nekoliko godina, navodi bonitetna kuća "Mudis", koja je sredinom meseca snizila kreditni rejting te kompanije na jedan stepen iznad neinvesticionog.

Profitne marže 15 najvećih svetskih proizvođača pale su 45 odsto od 2011, a njihovi dugovi udvostručeni su na 34,7 milijardi dolara, navodi "Blumberg". Smanjenje proizvodnje od pet odsto pomoglo bi u uravnoteženju tržišta i pružilo podršku cenama. Zlato bi u tom slučaju moglo da poskupi 19 odsto do 2017, delom u svetlu smanjenja ponude, predviđa banka HSBC.

Takozvani zlatni suficit, koji predstavlja odnos proizvodnje i reciklaže zlata i tražnje iz zlatara, industrije i od strane investitora, pašće iduće godine na 999 tona, što je najniži nivo od 2012. Suficit je 2013. iznosnio 1.476 tona.

Biće potrebno neko vreme da rezanje proizvodnje počne da utiče na cene, budući da tražnja zlata može biti podmirena kroz recikliranje i upotrebu tog metala iz sefova. Cena zlata bi do decembra iduće godine mogla da padne na 800 dolara za unku, predviđa analitičar amsterdamske banke ABN Amro, Žoržet Boel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cene zlata cena zlato proivodnja zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana