Tekst objavljen: 16.09.2023 16:00        


Skoro dve trećine ukupne ponude nafte u Češkoj ove godine dolazi iz zemlje pod sankcijama, izvestila je energetska kompanija Mero

Češka naglo povećala uvoz ruske nafte


Uvoz ruske nafte u Češku naglo je porastao u prvoj polovini ove godine uprkos planovima zemlje EU da se odvoji od snabdevanja iz Rusije, otkrio je u ponedeljak državni operater naftovoda Mero.

Ruska nafta činila je 65% ukupnog uvoza nafte u Češkoj u prvih šest meseci 2023. godine, što je naglo poraslo sa 56% tokom cele godine u 2022. i 49% u 2021.

Čak i uz sveobuhvatne sankcije EU Rusiji, Češka Republika je zabeležila najveći unos ruske nafte od 2012. godine, uvozeći naftu preko naftovoda Družba (Prijateljstvo), prema Merovom portparolku, Barbori Putzovi.

„Udeo uvoza nafte iz Rusije u odnosu na uvoz iz drugih zemalja u prvih šest meseci ove godine bio je, zaokruženo, 65,35 odsto“, rekao je Mero.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Snabdevanje naftom Češke prvenstveno dolazi iz dva izvora – preko naftovoda Družba, kojim se nafta prenosi iz Rusije, i preko naftovoda IKL iz Nemačke, koji je povezan sa naftovodom TAL iz Italije.

Prag je dobio izuzeće od sankcija EU jer ne može da pokrije svoje potrebe od oko 7 miliona metričkih tona godišnje sa alternativne rute preko cevovoda IKL i TAL.

Dok je EU zabranila uvoz nafte iz Rusije iz Rusije prošlog decembra, naftovodne isporuke su dobile privremena izuzeća od embarga.

Družba, jedna od najdužih cevovodnih mreža na svetu, prenosi naftu u dužini od oko 4.000 km iz Rusije do rafinerija u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta uvoz nafte ruska nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana