Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 01.08.2017 11:11        


Na svetskim valutnim tržištima evro je prema dolaru ojačao i prošle nedelje, treću nedelju zaredom, pa je njegov kurs dostigao najviši nivo u dve i po godine.

CHF izgubio kompas, tvrde da tu nije kraj

Cena evra prema američkoj valuti porasla je prošle nedelje 0,8 odsto, na 1,175 dolara, a u jednom trenutku dosegla i 1,1777 dolara, najviši nivo od januara 2015.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo 0,4 odsto, na 110,65 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle nedelje pao 0,2 odsto, na otprilike 93,7 bodova. U jednom trenutku skliznuo je na samo 93,26 bodova, najniži nivo od juna 2016. godine.

Uspon evra prema dolaru četvrtu sedmicu od poslednjih pet zahvaljuje se uverenju ulagača da američki Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike, dok bi Evropska centralna banka uskoro mogla da najavi smanjenje podsticajnih monetarnih mera.

Dolar je u protekle četiri nedelje prema evru oslabio približno tri odsto, a od početka godine oko 11,5 odsto, što je podstaklo zabrinutost oko toga do kog će nivoa ECB biti spremna da dopusti jačanje evra bez preduzimanja ikakvih intervencija.

U fokusu ulagača prošle nedelje je bila i švajcarska valuta jer je franak prema dolaru oslabio više od dva odsto. Njegovi su gubici bili još izrazitiji prema evru, jer su ulagači postali optimističniji u pogledu imovine iskazane u evrima nakon nedavnih optimističnih komentara iz centralne monetarne vlasti u evrozoni.

Tradicionalno bliska korelacija između evra i franka se menja jer su sve snažnija očekivanja da će ECB početi lagano da privodi kraju svoju popustljivu monetarnu politiku, smatraju analitičari.

Analitičari u banci Morgan Stenli očekuju dalje slabljenje franka jer smatraju da je on i dalje najprecenjenija valuta u grupi 10 najvećih svetskih ekonomija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jak švajcarac švajcarac kurs švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana