Tekst objavljen: 09.04.2014 10:30        


Gledajući tabelu koliko smo plaćeni, nameće se zaključak da se čoveku u Srbiji ne isplati da radi. Gotovo da nema profesije koja u našoj zemlji nije manje plaćena nego u regionu, piše Blic.

Čime god da se bave, Srbi najmanje plaćeni u regionu

Da biste postali lekar u Srbiji, morate da završite medicinski fakultet, minimum šest godina školovanja. Isto je i u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Ali, ako se posle školovanja kao lekar zaposlite u Srbiji, imaćete prosečnu platu od 565 evra, dok biste u Sloveniji imali tri puta više, odnosno duplo više u Mađarskoj i Hrvatskoj, navodi taj list.

Slično je i sa nekad prestižnim zanimanjem nastavnika u srednjoj školi. Opet morate da završite fakultet, položite državni ispit... i bićete plaćeni manje od 400 evra mesečno. To je i najbolja slika našeg obrazovanja.

Predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović sarkastično kaže za Blic da je stanje malo bolje na državnim fakultetima gde profesori zarađuju između 550 i 850 evra, dok oko 1.000 evra imaju profesori fakulteta na kojima ima veliki broj samofinansirajućih studenata.



Biti sudija u Srbiji, bar što se plate tiče, i nije tako loše, jer je prosečna zarada blizu 1.000 evra. Međutim, i sudijski posao dosta je plaćeniji u svim zemljama regiona.

Istraživanje Blica pokazuje i da su oni bez bar visoke škole u Srbiji osuđeni na preživljavanje. Kasirka sa srednjom školom ovde mesečno zaradi oko 175 evra, a njena koleginica u ljubanskom Merkatoru čak 410 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prosečna plata prosečna zarada plate zarade Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza