Tekst objavljen: 09.04.2014 10:30        


Gledajući tabelu koliko smo plaćeni, nameće se zaključak da se čoveku u Srbiji ne isplati da radi. Gotovo da nema profesije koja u našoj zemlji nije manje plaćena nego u regionu, piše Blic.

Čime god da se bave, Srbi najmanje plaćeni u regionu

Da biste postali lekar u Srbiji, morate da završite medicinski fakultet, minimum šest godina školovanja. Isto je i u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Ali, ako se posle školovanja kao lekar zaposlite u Srbiji, imaćete prosečnu platu od 565 evra, dok biste u Sloveniji imali tri puta više, odnosno duplo više u Mađarskoj i Hrvatskoj, navodi taj list.

Slično je i sa nekad prestižnim zanimanjem nastavnika u srednjoj školi. Opet morate da završite fakultet, položite državni ispit... i bićete plaćeni manje od 400 evra mesečno. To je i najbolja slika našeg obrazovanja.

Predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović sarkastično kaže za Blic da je stanje malo bolje na državnim fakultetima gde profesori zarađuju između 550 i 850 evra, dok oko 1.000 evra imaju profesori fakulteta na kojima ima veliki broj samofinansirajućih studenata.



Biti sudija u Srbiji, bar što se plate tiče, i nije tako loše, jer je prosečna zarada blizu 1.000 evra. Međutim, i sudijski posao dosta je plaćeniji u svim zemljama regiona.

Istraživanje Blica pokazuje i da su oni bez bar visoke škole u Srbiji osuđeni na preživljavanje. Kasirka sa srednjom školom ovde mesečno zaradi oko 175 evra, a njena koleginica u ljubanskom Merkatoru čak 410 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prosečna plata prosečna zarada plate zarade Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana