Tekst objavljen: 22.03.2018 9:21        


Konferencija "Biomasa i biogas u Srbiji" okupila više od 150 domaćih i nemačkih firmi. Raspolažemo bogatim resursima biomase, ali ona se kod nas veoma skromno koristi u proizvodnji energije. Biomasa, naime, ima najveći udeo u ukupnom potencijalu obnovljivih izvora energije Srbije - čak 61 odsto.

Čista energija koju "bacamo"

To se čulo u utorak na konferenciji "Biomasa i biogas u Srbiji", koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), s ciljem da spoji nemačke lidere na tržištu sa srpskim kompanijama.

Pred više od 150 predstavnika srpskih i nemačkih kompanija, vodeći stručnjaci dve zemlje dali su pregled obnovljivih izvora energije u Nemačkoj, potencijale korišćenja biomase u Srbiji, subvencionisanje korišćenja drvne biomase...

- Nacionalnim akcionim planom predviđena je izgradnja postrojenja do čak 100 megavata do 2020, a istim tim planom predviđena je izgradnja biogasnih postrojenja do 30 megavata - kaže koordinator projekata AHK Stevan Đurić. - Imamo 10 postrojenja sa kapacitetom od 12 megavata.

Ako se uporedimo sa Nemačkom, gde postoji oko 9.000 biogasnih postrojenja, jasno je da je pred Srbijom još dug put u oblasti bioenergije.Rajner Šelhas, stručni savetnik iz GIZ-a, rekao je da ulaganjem u bioenergiju i biogas može da se poveća energetska efikasnost, ali i da se smanji zagađenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biomasa Srbija energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana