Tekst objavljen: 11.08.2019 15:00        


Turska centralna banka otpustila je svog glavnog ekonomistu Hakana Karu i rukovodioce nekih sektora u okviru reorganizacije koju je naložila skupština banke, prema dokumentu u koji je agencija Rojters imala uvid.

Čistka u centralnoj banci Turske: Otpušteno više od 10 rukovodilaca

Ovaj potez je usledio nakon što je turski predsednik Tajip Erdogan prošlog meseca otpustio guvernera centralne banke Murata Četinkaju, navodeći da nije poštovao instrukcije o kamatnim stopama i da banka nije ispunila svoju dužnost kako treba.

Među otpuštenima su generalni direktor za istraživanje i monetarnu politiku banke Pinar Ozlu, generalni direktor za tržišta Orhan Kandar i generalni direktor za bankarske i finansijske institucije Javuz Jeter, navodi Rojters.

Dokument sadrži detalje o reorganizaciji bankarskih službi prema odluci skupštine banke, donetoj na sastanku 8. avgusta, i pokazuje da je otpušteno više od 10 ljudi. Odluka je stupila na snagu 9. avgusta. Iz centralne banke su odbili komentar.

Odbor za monetarnu politiku centralne banke je, na prvom sastanku pod rukovodstvom novog guvernera Murata Ujsala, snizio referentnu kamatnu stopu za više od očekivanih 425 baznih poena, na 19,75 procenata, kako bi podstakao ekonomiju pogođenu recesijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Erdogan, žestoki kritičar visokih kamatnih stopa, više puta je pozivao centralnu banku da snizi troškove zaduživanja kako bi se ojačala ekonomija.

Lira je blago ojačala, na 5,4680 lira za dolar, nakon najnovijeg poteza centralne banke, dodaje britanska agencija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija dokumenta lira banke turska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana