Tekst objavljen: 04.12.2013 16:00        


Bankarski sektor Srbije je stabilan oslonac i partner državi, naročito u vremenu krize, koji doprinosi ostvarenju bruto društvenog proizvoda (BDP) sa 2,4 odsto. Taj doprinos banaka BDP-u 28 zemalja Evropske unije 3,89 odsto.

Ćukić: Banke - stabilan oslonac i partner državi

- Od ukupnog obima kredita koje koristi država, 13 odsto dale su banke, od čega 4,6 odsto predstavljaju krediti banaka koje posluju u Srbiji - rekao je senior menadžer kompanije A.T.Karni Toma Ćukić.

Ćukić je kazao da je u prošloj godini u srpskim bankama obavljeno 198,6 miliona plaćanja u vrednosti 506,2 biliona dinara, interent bankarstvo je koristilo 924.730 klijenata, 1,8 miliona građana je zahvaljujući bankarskim tehnologijama kupilo robu ili usluge putem interneta, a klinetima je bilo izdato 5,4 miliona platnih kartica.
Ćukić je naveo da krediti državi predstavljaju jednu sedminu ukupnih plasmana banaka. On je precizirao da država ima 13 kredita u korišćenju za finansiranje budžeta uzetih od 11 banaka, od kojih 50 odsto ima grejs period od jedne godine.

Podrška budžetu države ogleda se i kroz ulaganja banaka u hartije od vrednosti, naveo je Ćukić i istakao da su banke investirale u 60 odsto ukupnih državnih hartija od vrednosti, u iznosu 237 biliona dinara.

Prema njegovim rečima, banke indirektno finansiraju državu i putem kreditiranja kompanija u većinskom državnom vlasništvu, a zaključno sa oktobrom 2013. ti plasmani su iznosili 800 miliona evra.

Pored toga, banke su druga privredna grana po vrednosti doprinosa budžetu Srbije na osnovu plaćenih poreza iz poslovanja (ne računajući poreze na zarade zaposlenih), sa iznosom plaćenog poreza u 2012. godini od 24,5 milijardi dinara, što je 8,9 odsto ukupno plaćenih poreza.

Ćukić je, takođe, ukazao da srpski bankarski sektor prednjači u finansiranju privrede u poređenju sa zemljama u regionu, sa rastom kreditiranja preduzeća od 16,1 odsto u proteklih pet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke država Srbija Toma Ćukić bankarski sektor bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana