Tekst objavljen: 15.03.2023 16:20        


Akcije švajcarske banke Kredi Svis izgubile su skoro četvrtinu svoje vrednosti u sredu, dostigavši novi rekordno nizak nivo posle izjave najvećeg investitora, koji je naveo da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć, javlja Rojtes

Čuvena švajcarska banka je, izgleda, na korak od propasti


Akcije evropskih banaka našle su se ponovo na udaru, nakon rekordnog pada akcija švajcarske banke Kredi Svis. Njen najveći deoničar saopštio da ne može povećati svoj udeo od 10 odsto.

Predsednik Saudijske nacionalne banke u intervjuu za Blumberg rekao je da neće povećavati svoj udeo u Kredi Svisu.

„Odgovor apsolutno ne, iz mnogo razloga. Navešću najjednostavniji razlog, koji je regulatorni i zakonski. Sada posedujemo 9,8 odsto banke, ako pređemo više od 10 odsto, sve vrste novih pravila počeće da se primenjuju na naše poslovanje. Bilo da je reč našem ili evropskom regulatoru, ili švajcarskom regulatoru,” rekao je Amar Al Kudairi za Blumberg.

„Nismo skloni da ulazimo u novi regulatorni režim."

Vrednost akcije Kredi Svisa pala je ispod 2 švajcarska franka prvi put nakon što je Saudijska nacionalna banka saopštila da ne može povećati udeo u vlasništvu od 10 odsto zbog regulatornih problema, navodi Rojters.

Deonice švajcarske banke bile su niže za 20,2 odsto. Trgovanje akcijama bilo je obustavljeno nekoliko puta od strane operatera berze kako bi se smanjio obim trgovine i pad akcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kredi Svis, nekada veliki igrač na Volstritu, pogođen je nizom pogrešnih koraka i neusklađenosti u poslednjih nekoliko godina, što je dovelo do narušavanje bankarske reputacije kod klijenata i investitora. Zbog toga je otpušteno nekoliko najvažnijih rukovodilaca banke.

Klijenti su prošle godine iz Kredi Svis banke povukli 123 milijarde švajcarskih franaka (133 milijarde dolara), uglavnom u četvrtom kvartalu.

Banka je na kraju godine prijavila godišnji neto gubitak od skoro 7,3 milijarde švajcarskih franaka (7,9 milijardi dolara), najveći od globalne finansijske krize 2008. godine.

Indeks evropskih bankarskih akcija pao je danas tokom rane trgovine i bio je prema poslednjim informacija niži za pet odsto, dostigavši najniži nivo od 4. januara.

Vrednost indeksa opala je za 13 odsto u odnosu na prošlu srede, što je njegov najveći nedeljni pad od početka rata u Ukrajini. „Tržišta je veoma nestabilno. Prebacujemo se s problema američkih banaka na probleme evropskih banaka, pre svega Kredi Svisa, rekao je šef odeljenja rada sa klijentima u italijanske banci Ifigest u Milanu, Karlo Frančini, prenosi Tanjug.

Kako je on naveo veruju da se kriza sa Kredi Svisom može rešiti i da banka neće bankrotirati. Akcije švajcarske banke UBS poslednje su pale za 6,8 odsto, takođe akcije francuskih banka BNP Pariba i Sosie Ženeral pale su za 8,7 odsto i 9,5 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
afera credit suisse Credit Suisse švajcarske banke afera kolaps banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana