Tekst objavljen: 30.11.2020 14:10        


Iako frilenserima i dalje nije jasno kako tačno da obračunaju porez na prihod iz inostranstva koji su u obavezi da plate, iz Poreske uprave poručuju da su kazne za dug jasne i kreću se od 5.000 dinara, pa sve do 10 godina zatvora uz novčanu kaznu. To, međutim, nije sve

Da li će i gastarbajteri morati da plate porez?

Prema važećem Zakonu o porezu na dohodak građana, Srbija porez i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje može zahtevati ne samo od frilensera, već i od državljana koji rade i žive u inostranstvu, navode iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije.

Naime, svi državljani Srbije koji potpadaju pod definiciju rezidenta po pomenutom Zakonu, dužni su da plate porez i doprinose.

Prema članu 7 pomenutog zakona, obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije, za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije i u drugoj državi. Svi državljani Srbije koji potpadaju pod definiciju rezidenta po pomenutom Zakonu, dužni su da plate porez i doprinose.

Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

1) na teritoriji Republike ima prebivališteilicentar poslovnih i životnih interesa,ili

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

To znači da je dovoljno da ispunite jedan od gore navedenih kriterijuma, kako biste po zakonu bili tretirani kao rezident koji mora da plaća porez i doprinose. Na primer, preselili ste se u Nemačku pre deset godina i radili tamo, ali niste odjavili prebivalište iz Srbije. Ili, odlazili na privremen rad u neku zemlju Evropske unije na 90 dana, vraćali se u Srbiju, a onda opet išli na rad. Bez obzira na to što ste platu zaradili u inostranstvu, Srbija vas obavezuje da njoj platite porez i doprinose za PIO i zdravstveni fond, navodi “ufp.rs“, ili “Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pomenuto Udruženje dalje navodi visinu poreza.Porez je 10% poreske osnovice, a doprinos za PIO i zdravstveni fond 25,5%, odnosno 10,3% cele zarade.Poresku osnovicu dobija se tako što se od plate oduzima mesečna neoporeziva suma. Ta suma iznosi 16 500 dinara (141 evro) tokom 2020. godine (i uvećava se svake godine). To znači da na platu od 1000 evra za porez plaćate 10% od 1000 – 141 = 859 evra, odnosno 85,9 evra. Ako ste tu platu primili 2019. godine, porez vam je veći zato što je mesečna neoporeziva suma bila manja, ali ćemo u računici koristiti sumu za 2020. pošto je to najpovoljniji račun. Bez obzira na neoporezivu sumu, od zarade od 1000 evra Penzionom fondu plaćate 25,5%, što iznosi 255 evra, a zdravstvenom fondu 103 evra.

Ukupno, Srbija zahteva da joj platite 443,9 evra od 1000 koje ste zaradili van Srbije. Za dvanaest meseci rada van zemlje, vaš dug prema Srbiji penje se na 5326 evra! Ako ste pri tome koristili devizni račun iz banke registrovane u Srbiji da primate tu platu, nalazite se u registru koji je Poreska uprava dobila od tih banaka. Ako ste koristili strani devizni račun, Srbija od stranih banaka može tražiti informacije o računima svojih rezidenata. Namera države Srbije je da naplati porez i doprinose za nekoliko godina unazad sa kamatom, koja iznosi nešto preko 10% godišnje.

Udruženje dalje navodi:

Ako je porez na vašu platu plaćen u drugoj državi, možete biti oslobođenidelaporeza Srbiji. Dva su uslova za to. Prvi je da Srbija sa tom državom imaugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.Drugi je da vi imatedokazda je porez za vašu platu već plaćen u inostranstvu.

Na ovaj način se oslobađate dela poreza. Na primer, ako je vaš poslodavac platio u drugoj državi 50 evra na ime poreza, a Srbija potražuje od vas 85,9 evra, onda Srbiji plaćate razliku (35,9 evra).

Šta ako je penziono i zdravstveno osiguranje uplaćeno u inostranstvu?

U zakonu o doprinosima i zakonu o porezunema pomena o oslobađanju od doprinosa. Dakle, to što ste uplaćivali penziono osiguranje u neki inostrani fond ne oslobađa vas obaveze prema Srbiji. I dalje ste dužni da platite doprinos za PIO i zdravstveni fond Srbije. Kao poreskom rezidentu, gde god da se nalazite i gde god da radite, Srbija od vas zahteva doprinose. Ukupno 35,8% svake zarade morate platiti Srbiji na to ime. Porez ne morate platiti samo ako je u inostranstvu plaćen veći porez nego što bi bio u Srbiji. Doprinose morate.

Podsetimo, nakon što je Poreska uprava Srbije objavila da svi koji ostvaruju prihod u inostranstvu radom preko interneta imaju obavezu da tačno izračunaju svoj porez, počele su dodatne muke za predavače stranih jezika, programere, jutjubere i ostale frilensere koji se na ovaj način izdržavaju ili doprinose kućnom budžetu.

Do sada su se na mnogim forumima i sajtovima pojavila objašnjenja kako bi to trebalo da se uradi, nakon kojih su iskrsavala i nova upustva izačkoljice.Sve ovo nije ostavilo zbunjenim samo frilensere, već i pojedine računovođe.

Jedno je međutim ostalo jasno – a to su kazne za neplaćanje poreza koji neki nisu plaćali pet godina.

Iz Poreske uprave su ranije za Nova.rs rekli da su za poreske obaveznike koji ne podnesu prijave i ne izmire svoje obaveze propisane prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a predviđeno je i krivično delo poreske utaje shodno Krivičnom zakoniku.

“Fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva, a za ostvarene prihode ne podnese Poreskoj upravi poresku prijavu kažnjava se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara”, poručili su iz Poreske uprave.

Dodaju da, za one koji porez prijave, ali ga ne plate sledi novčana kazna u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manja od 5.000 dinara.

5 komentara

  1. User image
    Mida 01.12.2020 17:25

    Što da neće ljude da strpaju u zatvor? Ako neka krenu ako imaju kapacitete neka hapse. Pare da dobiju neće!

  2. User image

    Tumačenje nije apsolutno baš tačno. Ne plaća se porez u dve države, ni ako ste radili 30 dana, ni ako ste radili 30 godina u državi koja ima sporazum o dvostrukom neoporezivanju sa Srbijom, čak i ako nije odjavljeno prebivalište, jer je sve plaćeno drugoj državi, kako penziono, socijalno, tako i zdravstveno (za vreme rada), a ako se Srbiji to ne dopada, ili neka ukine sporazume o zabrani drvostrukog neoporezivanja ili neka tim ljudima pronadje posao u svojoj državi, a frilenseri koji imaju zdravstveno osiguranje i ne žele da uplate sebi radni staž, plaćaju samo deset posto od najmanje osnovice zarade u odredjenom kvartalu godine (prosečne srpske plate, dakle srpske, ne njihove) i najvažnije: ako neko ne želi penziono i zdravstveno osiguranje u svojoj državi - niko ga ne može naterati da to plaća, ali zato neće ni imati penziju, ni zdravstveno osiguranje u Srbiji. Ostalo iz teksta se odnosi uglavnom na paušalce i one frilensere i druge radnike koji rade po inostranstvu, a koji hoće srpsku penziju i srpsko zdravstveno osiguranje. Dvostruki porez i prisila uplate usluga koje osoba ne želi je upravo oštećivanje prava jedinke i moguće je tužiti državu zbog toga.

  3. User image
    B 01.12.2020 20:26

    "Bez obzira na neoporezivu sumu, od zarade od 1000 evra Penzionom fondu plaćate 25,5%, što iznosi 255 evra, a zdravstvenom fondu 103 evra."
    "Ukupno 35,8% svake zarade morali biste platiti Srbiji na to ime."

    ali ovde:
    ZAKON O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE
    Član 30 kaže:
    Osnovica doprinosa za domaće državljane zaposlene u inostranstvu je prosečna mesečna zarada u Republici isplaćena u četvrtom kvartalu prethodne godine, prema objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

    Što je oko 82.000 dinara.
    Da li neki pravnik može da potvrdi ovo?

  4. User image
    S 03.12.2020 14:10

    Izvod iz zakona o obaveznom socijalnom osiguranju:

    6) Domaći državljanin zaposlen u inostranstvu je osiguranik zaposlen u inostranstvu kod inostranog poslodavca ako za to vreme nije obavezno osiguran kod stranog nosioca osiguranja ili ako prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, po propisima te države, ne može ostvariti ili koristiti van njene teritorije;

    Znači, samo ako baš nikakvo osiguranje ne postoji onda nešto može da se priča. EU osiguranje važi i u Srbiji tako da nemaju nikakve osnove za ovo.

  5. User image
    Predrag 03.12.2020 15:24

    Slazem se u potpunosti sa komentarom Nije apsolutno ... tacno.... Srbija po ugovoru o dvostrukom oporezivanju mora da primeni full examption ili potpuno oslobjenje placanja poreza i ostalih obaveza ako nije poreski rezident Srbije koji je osnovu 2 ranije navedena slucaja. Jedino Amerika poreski sistem koji oporezuje gradjane i koji ne zive u amerci.... FATCA....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje poreza u srbiji gastarbajteri frilenseri porez plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana