Tekst objavljen: 31.07.2019 11:25        


Opšti obrazac ponašanja čovečanstva može se jednostavnim jezikom nazvati – rabljenje svih mogućih resursa kao da sutra ne postoji

Da li će proizvodnja "lažnog mesa" postati zaista unosan biznis?

Planeta je ove godine, najranije ikada, ušla u tzv. ekološki dug i do kraja godine svi njeni stanovnici će za svoj život trošiti praktično ono čega nemamo. Nešto duže od pet meseci zemljani će živeti na ekološki kredit jer su za prvih sedam potrošili više nego što ekosistemi planete Zemlje mogu u godinu dana da obnove.

Sva upozorenja da se obrasci ponašanja promene očigledno ostaju uzaludna jer je prirodnih resursa sve manje, a tendencije su takve da će problem biti sve veći. Jedan od glavnih je povećanje broja stanovnika na planeti, pa je već sada jasno da će prehrambene navike morati drastično da se promene.

Amerikanci će, prema novim istraživanjima, morati da smanje upotrebu goveđeg mesa za 40 odsto, a Evropljani za 22 odsto. Amerikanci su 2010. godine jeli 26 kilograma govedine. Da bi se upotreba redukovala za pomenutih 40 odsto, to znači da će morati da smanje na 10 kilograma po godini.

Nova industrija ima veliku šansu

Iako zvuči dosta oštro, ova restrikcija će možda biti i moguća, s obzirom na trend rasta popularnosti kompanija koje proizvode zamenu za meso.

Podaci pokazuju da na primer kompanija Beyond Meat beleži konstantan rast prodaje jer je interesovanje kupaca za lažnim mesom sve veća. Prihodi su im porasli na 67 miliona dolara u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na 17 miliona dolara u istom periodu prošle, što je skok od 287 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Njihova ekspanzija dešava se u momentu kada ljudi pokušavaju da smanje upotrebu mesa iz zdravstvenih i ekoloških razloga. Proizvodi kompanije Beyond Meat napravljeni su s namerom da imitiraju različite vrste mesa i dokazano su atraktivna i prihvatljiva alternativa.

Na tom talasu, kompanija je povećala projekcije za ovu godinu i sada očekuje prihod od 240 miliona dolara, što bi bio skok od 170 odsto u odnosu na prethodnu. Namera je i da izađu na berzu sa više od tri miliona akcija kako bi prikupili novac za jačanje proizvodnih kapaciteta i ulaganje u marketing.

Vest o novoj emisiji akcija izazvala je u ponedeljak dvocifren pad na berzi, ali je dobit na uloženo i dalje neverovatna. Od IPO-a u maju ove godine, vrednost akcija beleži skok od 788 odsto za nepuna tri meseca. Potražnja za proizvodima raste, a za sada su prisutni u 51 zemlji sveta.

Procena je da tržište lažnog mesa sada vredi nekoliko milijardi dolara, dok se njegov puni potencijal meri bilionima dolara. Prema nekim projekcijama, u narednih deset godina moglo bi da naraste na 140 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija mesa meso zagađenje ekologija prirodni resursi lažno meso

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana