Tekst objavljen: 02.01.2019 10:00        


Svaka treća reklamacija u kupovini odnosi se na obuću, a kupci se najviše žale da trgovci ne prihvataju reklamacije. Proveravali smo da li su kupci objektivni, ali i čija je reč poslednja kada se odlučuje da li će se reklamacija uvažiti.

Da li nam prodaju škart obuću?

Da đon na čizmama otpadne nekoliko dana posle kupovine nije retkost. Godišnje Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača stigne više od 6.000 žalbi na kvalitet proizvoda i usluga.

Na prvom mestu su reklamacije na obuću, na drugom informaciona i komunikaciona oprema, a na trećem mestu su žalbe na rad bele tehnike i velikih kućnih aparata.

- Ono gde je najčešće zabluda potrošača, to je da imaju pravo da robu zamene i da vrate novac bez da se pozivaju na neki objektivan razlog, znači da imaju određeni vremenski period kada mogu da se predomisle. Jedino kada poručuju robu na daljinu, putem interneta, telefonom od registrovanih firmi imaju period u roku od dve nedelje kada mogu da se predomisle - kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

A zabluda potrošača je i da"Jugoinspekt" odlučuje da li će prodavac prihvatiti ili odbiti reklamaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Prosto nismo prepoznati u zakonu na taj način. Nas može da angažuje neka od strana u sporu da damo stručno mišljenje pošto posedujemo stručne kapacitete i opremu koja može da vrši ispitivanja na obući. Mi smo insistirali kod zakonodavca da ovakvu vrstu ispitivanja uvedu kao obaveznu prilikom uvoza robe da bi se predupredio broj reklamacija, siguran sam da bi se smanjio broj, višestruko smanjio broj reklamacija - ističe Saša Filipović iz "Jugoinspekta".

Da podsetimo. Zakonom su prava građana u brojevima sledeća:

  • Dve godine– imate pravo na opravku i zamenu robe, iako nemate garanciju.
  • Četrnaest dana– imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vašim vratima.
  • Osam dana– rok u kome prodavac mora da odgovari na reklamaciju.
  • Petnaest dana– rok za rešavanje reklamacije (izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana).
  • Trideset dana– rok u kome je prodavac dužan da vam isporuči robu, ukoliko nije drugačije ugovoreno.

1 komentar

  1. User image
    Marko 18.12.2018 14:37

    Ne vidim nikakav, problem, nemojte kupovati u Srbiji. Povezite se sa prijateljima, komsijama i organizujte odlaske u inostrane trzne centre, npr u Grac (Siesberg) ili Palmanovu (kod Trsta) ili okolinu Beca (Partndorf). Ako idete dva puta godisnje (kraj decembra-pocetak januara I kraj juna -jul) uhvaticete dobre popuste, veliki izbor, oticicete tamo na jednodnevnu soping turu i kupiti i za sebe i za sve sa kojima ste se dogovorili i sto je najvaznije, ustedeti I kupiti dobru robu. Tako izbegavate gnjavazu sa domacim trgovcima, lepo se provedete i kupite super stvari. Ova princip primenjujem vec 8 godina i to vreme nista od garderobe nisam kupio u Srbiji. Jednostavno nasi trgovci su neprofesionalni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loš kvalitet obuće žalbe kupaca reklamacije obuća trgovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana