Tekst objavljen: 09.08.2022 15:55        


Nano premazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine. Ali, novi nano premaz ide još dalje i preti budućnosti autoperionica

Da li nam uskoro stiže "trajni premaz" zbog kojeg više nećemo morati da peremo automobile?


Američka kompanija „Actnano“ planira da trajno obezbedi čistu karoseriju, prozore automobila zaštiti od kondenzacije, kao i presvlake i elektroniku od prljavštine s novom formulom nano premaza. Prozirni nano film može da prekrije ceo automobil poput druge kože. Ovaj trajni premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima učinak samočišćenja. Prema rečima proizvođača nanogruard-a, za otprilike dve godine pranje automobila moglo bi da postane suvišno.

Štaviše, trajni nanosloj bi mogao da zaštiti senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snega i leda, što je važno za funkcioniranje sistema aktivne bezbednosti.

Ova firma svoje premaze želi da ponudi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu sofa, tepiha… Ali i za mobilne telefone i USB memorije i slušalice koje mogu postati otporne na znoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može da se nanosi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne sastojke fluora i halogena.

Predobro da bi bilo istina? Vreme će pokazati, ali treba znati da su BMW i Porsche kupili udeo u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namere i insajderske informacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobilizam automobili trajni premaz nano premaz zaštita automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana