Tekst objavljen: 15.11.2015 14:27        


Bankama nije dovoljno što znaju kakav nam je bračni status, koliku kiriju plaćamo i koliko dece imamo, nego nas sada pitaju i da li smo politički eksponirani.

Da li su bankari prešli granicu?

Filip J. požalio se “Blicu” da su ga upravo to pitali u jednoj banci. Objasnili su mu da potreba za posedovanjem ove informacije ima utemeljenje u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

- Banka me pozvala da potpišem neke izmene ugovora i radnica mi je dala da popunim upitnik. Šokirao sam se kada sam naišao na pitanje “Da li ste politički eksponirani?“. Smatram da je pripadnost stranci moja lična stvar i ne shvatam zbog čega je banci to bitno. Kada sam zatražio objašnjenje, rekli su da im je to naložila Narodna banka Srbije zbog straha od pranja novca i da ako ne popunim, mogu da raskinu ugovor sa mnom - kaže on za “Blic“ .

U banci tvrde da rade po zakonu.
- U zakonu piše da je banka dužna da utvrdi da li je klijent politički eksponirana ličnost ili ne. Ukoliko jeste, za banku to znači da mora da pribavi podatke o poreklu imovine funkcionera, kao i da sa posebnom pažnjom prati transakcije i druge poslovne aktivnosti funkcionera u toku trajanja poslovnog odnosa.
Čak ukoliko banka utvrdi da je klijent postao funkcioner u toku poslovnog odnosa, dužna je da primeni iste radnje i mere - kažu u banci.

Iz odgovora NBS i iz tog istog zakona, međutim, vidi se da banke često ne razumeju propise, pa preteruju u ažurnosti i pitaju i ono što ne bi trebalo.

- NBS ne propisuje pitanja koja bi banke trebalo da postavljaju klijentima. Zakonom je samo propisano da su banke dužne da upoznaju klijenta. Pojam „politički eksponiran“ apsolutno ne postoji u zakonu, već samo pojam „strani funkcioner“ pod kojim se, saglasno zakonu, podrazumeva fizičko lice koje obavlja ili je u poslednjoj godini obavljalo javnu funkciju u stranoj državi ili u međunarodnoj organizaciji - kažu u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke nbs klijenti klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana