Tekst objavljen: 25.06.2017 11:29        


Svet finansija u suštini je skrojen za muškarce i nedostaju koncepti za žene. Digitalne investicione platforme poput Ellevesta žele sada da popune tu rupu na tržištu. Jer žene u stvari imaju "žicu" za investicije.

Da li su žene bolji investitori?

Wallstreet važi za klub rezervisan za muškarce. U kancelarijama banaka i konsultantskih investicionih firmi sede muškarci. Oni odlučuju u upravnim odborima, ali i o porodičnom budžetu. Pritom žene poseduju imovinu u vrednosti od pet biliona dolara. Devedeset odsto žena bar u jednom periodu svog života samostalno odlučuje o svojim finansijama –jer sve kasnije ulaze u brak, jer se sve češće razvode ili zato što žive duže od svojih partnera. Ali žene vrlo retko investiraju.

Finansijska branša tu je "nanjušila" novo tržište. Startapi koji žele da pomognu ženama da ulože novac koji poseduju niču kao pečurke posle kiše. Jedan od njih je Ellevest. Tu njujoršku firmu osnovala je 2014. godine Sallie Krawcheck. Ona je jedna od zvezda Wallstreeta – jedna od retkih ženskih zvezda. Ta 52-godišnjakinja bila je glavna izvršna direktorka finansijske korporacije Citigroup i Bank of America. Ona poznaje branšu bolje od bilo koga.

Žene – bez novca i smisla za novac?

I ona poznaje njenu najveću slabost: nedostatak žena. Poznati su joj i svi mitovi o ženama i novcu. I sama je svakodnevno imala prilike da ih sluša – od svojih kolega i šefova drugih banaka. Krawcheck kaže da je i sama dugo mislila isto što i njene muške kolege: da žene nemaju novaca, ni smisla za ulaganje.

Mit je da žene nemaju interesovanja za ulaganje. Ona smatra da finansijska industrija samo nije uspela da dopre do žena. Nije ni čudo kada se zna da su četiri od pet finansijskih savetnika – muškarci. Finansijskom branšom dominira rečnik pun izraza poput "rat" ili "sport".

- Ta branša dugo nije shvatala da je polovina stanovništva kada je reč o novcu – zapostavljena - kaže Krawcheck.

Kada je na to ukazala svojim kolegama, oni su joj odgovorili: pa šta, ionako muževi upravljaju imetkom svojih žena.

Sallie Krawcheck je zato odlučila da napusti krug "velikih" i osnuje svoj sopstveni startap. Ellevest je digitalna investiciona platforma za žene na kojoj rade – žene. Ona žene savetuje kako i u šta da ulažu novac i upravlja uloženim novcem u 21. investicionoj klasi. Ono po čemu se razlikuje od drugih investicionih firmi jeste to što je specijalizovana za žene. Tim okupljen oko Sallie Krawcheck u tu svrhu morao je da "izmisli" potpuno novi koncept. Jer žene imaju drugačije zahteve od muškaraca koji proizilaze isključivo iz činjenice da su žene.

Ponude po meri

Ellevest tako u izradi svojih ponuda uzima u obzir krivulju primanja žena koja je po pravilu niža i ranije doseže vrhunac. Kao i činjenicu da žene po pravilu naprave pauzu u svojoj karijeri zbog trudnoće i majčinstva, ali i to da u proseku duže žive. Sve to se u uobičajenim ponudama ne uzima u obzir, tvrdi Sallie Krawcheck. Ali i "veliki" igrači su u međuvremenu prepoznali potencijal u tom još neiskorištenom tržištu. BlackRock, najveća svetska multinacionalna korporacija koja se bavi investicionim menadžmentom, osnovala je odsek koji istražuje investicioni obrazac ponašanja žena. Kao i konkurent BlackRocka, korporacija Fidelity Investments. Alexandra Taussig tamo je zamenica šefice odseka "Žene i investicije". Ona kaže da se žene ne razlikuju samo u svojim zahtevima od muškaraca, već generalno po svom odnosu prema novcu i investicijama. Te razlike najviše se uočavaju u spremnosti na rizik.

Kajanga Kulatunga vodi odeljenje Behevioral investing u australijskoj firmi NAB Asset Management. On je istraživao postoje li anatomske razlike u mozgu koje bi ukazale na različiti odnos prema investicijama i tvrdi da su zaista "u glavama" žena i muškaraca aktivna različita područja.
Zato kod žena novac obično leži na računu i tako predstavlja mrtvi kapital.

- Ako neka žena zarađuje 85.000 USD godišnje, može, prema procenama stručnjaka, 20% da ostavlja na stranu. Ako taj novac ostavi da leži na računu, svakog dana može da izgubi 100 USD – svakog dan tokom čitavog svog radnog veka - smatra Sallie Krawcheck.

- Zbog toga muškarci ulaze u veće rizike nego žene - smatra Kulatunga.

To i nije neko iznenađujuće saznanje – ono odgovara postojećim klišeima.

Krawcheck, Tausig i Kulatunga su međutim složni u oceni da, između ostalog, ta osobina žene čini boljim investitorima. A potvrdu te svoje teze nalaze u brojkama: kad žene ulažu novac, u tome su uspešne – uspešnije od muškaraca. Platforma za obradu podataka Openfolio redovno prati uspeh američkih investitora. I na njoj se može naći podatak da su žene 2016. godine po treći put zaredom nadmašile muške investitore. Zabeležile su višu renditu i manje gubitke.

Žene potcenjuju same sebe

Međutim, to da su žene bolji investitori očigledno nikome nije poznato, a najmanje njima samima. Do tog zaključka je Aleksandra Tausig došla u studiji koju je sprovela među klijentima svoje korporacije. "Pitali smo ih ko su bolji investitori, muškarci ili žene?" U samo devet odsto slučajeva odgovor je glasio: žene. Čak 42 procenta ispitanika odgovorilo je: muškarci.

I same žene veruju u taj mit. Zato potcenjuju same sebe i ne usuđuju se da preuzmu odgovornost već je prebacuju na supruga. I muškarci i žene tako postaju žrtve starih mitova, kaže Kravčekova. Žene, veruje se, nisu dobre u matematici, a morale bi i da budu bolje finansijski obrazovane. "Sve su to prazne priče, jer svi bi, pa tako i muškarci, trebalo da budu biti bolje finansijski obrazovani." Muškarcima je, nastavlja Kravčekova, jednostavno svejedno, oni investiraju čak i ako sve baš ne razumeju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
žene u biznisu inostrana ulaganja investicije poslovna žena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana