Tekst objavljen: 06.05.2019 11:23        


U Srbiji je prošle i ove godine samo šest putnika tražilo obeštećenje zbog kašnjenja vozova, četiri zahteva su rešena u korist putnika, a na ime obeštećenja isplaćeno je 10.160 dinara, piše Politika i navodi primer nemačke železnice, koja je prošle godine platila 53,6 miliona evra obeštećenja putnicima, a pravo žalbe iskoristilo je 2,7 miliona putnika, koji su u proseku dobili po 20 evra.

Da li znate da možete da naplatite svaki minut kašnjenja voza? Da, čak i u Srbiji

U "Srbija vozu" kažu da putnik ukoliko zbog kašnjenja voza izgubi vezu za nastavak putovanja ili je zbog nedolaska voza i smetnje u saobraćaju sprečen da produži putovanje, može da zahteva od prevoznika da ga preveze do odredišta prvim sledećim vozom bez dodatne naplate.

Ukoliko odustane od putovanja, prevoznik je dužan da mu vrati novac u punom iznosu.

Takođe, ukoliko je zbog otkazivanja voza ili izgubljene veze prouzrokovane kašnjenjem, putnik sprečen na nastavi planirano putovanje, prevoznik može da pokrije troškove hotelskog smeštaja kao i razumne troškove obaveštavanja onih koji čekaju putnike, navode u "Srbija vozu", prenosi Politika.

Iznos plaćene vozne karte u unutrašnjem saobraćaju vraća se u celosti, ako je bila krivica železnice, kao i ako se zahtev podnese istog dana kada je vozna karta i kupljena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Isto važi i za neiskorišćenu voznu kartu u međunarodnom saobraćaju, ali list navodi da u "Srbija vozu" nisu objasnili koliko je obeštećenje za kašnjenje kada je karta iskorišćena.

Nelogično bi bilo da neko ko iz Beograd stigne u Bar ili Budimpeštu sa zakašnjenjem od nekoliko sati, istog dana zatraži povraćaj novca na beogradskoj blagajni koja mu je izdala kartu, navodi list.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kašnjenje vozovi Srbija srbija voz naplata kašnjenja železnički saobraćaj putnički vozovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana