Tekst objavljen: 20.07.2020 9:45        


Ukoliko ste potrošački ili gotovinski kredit uzeli pre 18. marta, manja rata bi vam u trenutnim okolnostima bila više nego dobro rešenje za porodični budžet. Olakšice koje je donela Narodna banka Srbije za sve kredite, osim za stambene i dozvoljeni minus počinju da važe danas

Danas na snagu stupaju olakšice za otplatu kredita

Naime, nova odluka NBS koja bi ratu od stotinak evra mogla da umanji za 20, stupila je na snagu u subotu. To znači da bi sa bankarima o novim mogućnostima mogli da pregovarate već od ovog ponedeljka.

NBS je 10. jula donela olakšice za kredite, ali stambeni krediti i minus po tekućem računu, koji je takođe kredit, ne potpadaju pod ovu odluku.

Odluka nije obavezujuća za banke, što znači da će bankari o odobrenju procenjivati u razgovoru sa vama, ali i u zavisnosti od toga koliko ste rizičan klijent.

Šta novi propisi zapravo donose? Reč je o mogućnosti produžetka otplate kredita za dve godine, što automatski znači mogućnost da zajam otplaćujete 24 meseca duže, ali i da vam mesečna rata bude značajno manja nego do sada.

Praktično, oni koji su uzeli kredit na dve godine moći će da ga otplaćuju četiri, a ako ste se zadužili na tri godine, sada ćete dug moći da "rastegnete" na pet godina. Istovremeno, mesečna rata od 85 evra (za gotovinski kredit od 5.000 evra, sa rokom otplate od sedam godina i kamatom od 10 odsto) sada bi bila za 15 evra manja.

U NBS su potvrdili za "Blic Biznis" da banke mogu klijentima da ponude olakšice u skladu sa kreditnom politikom, katalogom proizvoda i sopstvenom procenom rizičnosti svakog klijenta. Odluka, kako su naveli, stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedan od glavnih faktora biće procena rizičnosti klijenta.

"Procena rizika u bankama je klizna stvar i usklađuje se sa situacijom, ali pitanje je uvek isto – da li klijent može da vrati pozajmljeni novac? Zato banka mora detaljno da vidi u kojoj firmi čovek radi, da li je firma stabilna, da li joj prete problemi koji se očekuju ne samo kod nas, nego u celom svetu. U tom delu bi danas verovatno bio veći akcenat nego inače, na dubljoj proceni zaposlenja", objašnjava za "Blic biznis" Dušan Uzelac, ekonomista i osnivač portala "Kamatica".

Kako objašnjava, najviše toga se vezuje za firmu, a ne za čoveka.

"Banku u toj priči zanima samo da li će imati problem ili neće", navodi Uzelac i napominje da se tu već naziru teškoće i jedna apsurdna situacija – da će klijenti kojima u ovom trenutku najviše treba refinansiranje verovatno najčešće biti odbijeni upravo zbog situacije u kojoj se nalaze.

Kako kažu bankari, to podrazumeva uredan izveštaj Kreditnog biroa, odnosno redovnost u otplati svih obaveza i kredita (stambenih, gotovinskih, potrošačkih kredita, kreditnih kartica…), ne samo u banci od koje klijent traži produžetak otplate, nego i u svim drugim bankama, ako ima više različitih tekućih računa ili pozajmica.

5 komentara

  1. User image
    Danijela Vujinovic 21.07.2020 22:35

    Dali to vazi za sve banke, jer imam kredit u sberbanck

  2. User image
    Milena 21.07.2020 23:33

    Sta se desava sa nama koji smo kredit uzeli u novembru 2018 i to na 10 godina?

  3. User image
    Dragomir 24.07.2020 12:30

    Poštovani, ja sam uzeo kredit na osam godina i do marta ove godine otplatio 20 rata. Kada je počeo moratorijum na otplatu kredita smatrao sam to vidom olakšice koja neće negativno uticati na moj kućni budžet već naprotiv da će mi pomoći da malo "udahnem" vazduha punim plućima. Suprotno mojim očekivanjima po prestanku moratorijuma dobio sam od banke novi plan otplate kredita produžen za tri meseca, što je normalno, ali i uvećanom ratom i ukupnim iznosom za 24000 dinara. poslao sam mailom upit banci i dobio odgovor da je sve u skladu sa uredbom Narodne banke. Čist lopovluk i zelenašenje koje nije građanima predočeno unapred tako da svi imaju detaljnu informaciju koliko će nas koštati taj moratorijum. Moje pitanje je da li je zaista opravdan ovakav postupak banke i da li će građani novom odlukom o produžetku trajanja kredita imati takođe nove troškove koji bi bili kamuflirani povećanjem broja rata i nominalnim smanjenjem iste. Unapred hvala na odgovoru.

  4. User image
    Olja 18.08.2020 14:36

    Poštovani, mene interesuje da li imate informaciju da li je neka od banaka prihvatila do sada ovaj predlog NBS i da li postoji neki rok do kada bi se banke trebale izjasniti?
    Hvala

  5. User image
    Davor 19.08.2020 8:32

    Banke retko pomazu građanima za ovo odlaganje---tačnije ignorišu,
    Sberbank NE---kažu da nemaju u planu da prolongiraju odlaganja.
    Pitao sam NBS, ali oni ćute.....briga ih.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
olakšice za otplatu kredita Narodna banka Srbije pandemija otplata kredita dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana