Tekst objavljen: 04.12.2015 11:30        


Cene nafte su danas u Aziji porasle uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) čije su članice podeljene u vezi sa smanjenjem proizvodnje nafte u vreme obilnih globalnih zaliha. 

Danas sastanak OPEK-a, cene nafte porasle

Analitičari, međutim, veruju da će rast cena biti kratkoročan budući da se očekuje da će OPEK zadržati trenuti visok nivo proizvodnje nafte za koji se zalažu najuticajnije članice kartela, na čelu sa Saudijskom Arabijom, prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je 1,14 dolara na 41,08 dolara za barel, a sirova nafta tipa "brent" 1,35 dolara na 43,84 dolara, takođe za januarske isporuke.

"Iako su cene u porastu drugi uzastopni dan, nema mnogo razloga za radovanje. Saudijska Arabija je odlučna da svako smanjenje proizvodnje u OPEK-u mora biti praćeno istim potezima u zemljama koje nisu njegove članice, poput Rusije", navodi tržišni strateg kompanije IG markets iz Singapura Bernard Ou.

Njujorška agencija "Blumberg" izveštava da će Venecuela i Ekvador, koji su teško pogođeni sunovratom cena nafte, na današnjem sastanku zatražiti smanjenje nivoa proizvodnje, dok će Sadijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, prema ocenama kompanije IHS Enerdži, voditi glavnu reč, budući da učestvuju sa više od polovine u ukupnoj OPEK-ovoj proizvodnji od 31,5 miliona barela dnevno.

OPEK proizvodi veće količine nafte od dogovorenog cilja od 30 miliona barela dnevno, pošto najuticajnije članice, predvođenje Saudijskom Arabijom, nastoje da sačuvaju udeo na visoko konkurentnom tržištu. OPEK je u novembru proizvodio 32,1 milion barela dnevno, više od dva miliona barela iznad ciljnog nivoa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte proizvođači nafte opek-a oporavak cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana