Tekst objavljen: 27.10.2015 13:12        


Deficit budžeta Srbije na kraju septembra je iznosio 34,3 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Zajedno sa rashodima za projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, deficit budžeta iznosi 46,8 milijardi dinara.

Deficit budžeta Srbije  34,3 mlrd dinara

U septembru su ostvareni prihodi u iznosu od 80,6 milijardi dinara, a rashodi od 84 milijarde dinara, što je rezultiralo mesečnim deficitom u iznosu od 3,4 milijarde dinara.

Poreski prihodi u septembru iznosili su 65,4 milijarde dinara. U odnosu na avgust, kako je navedeno, nema značajnijih varijacija u visini poreskih prihoda osim sezonski blago povećanih prihoda od akciza na cigarete.

Što se tiče PDV, ukupan iznos je ostao skoro nepromenjen samo je došlo do blagih izmena u strukturi između domaće i uvozne komponente.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 14,4 milijarde dinara, od čega se 2,7 milijardi dinara odnosi na premiju po osnovu reotvaranja emisije obveznica.

EMS je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, uplatio dobit od 1,5 milijardi dinara, Aerodrom Nikola Tesla međudividendu u iznosu od 0,5 milijardi dinara, a Agencija za osiguranje depozita 1,2 milijardi dinara po osnovu naplaćenih potraživanja budžeta.

Rashodi su bili na nešto višem nivou nego prethodnog meseca, s tim što su izdaci za otplatu kamata bili znatno viši, a rashodi za kapitalne izdatke i ostale kategorije rashoda nešto niži.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 20,6 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije u iznosu od 17,3 milijarde dinara.
Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,5 milijarde dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar - septembar zabeležen je deficit u iznosu od 51,1 milijardi dinara, dok je deficit u septembru iznosio sedam milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
deficit deficit budžeta deficit srbije ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana