Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 06.04.2015 10:00        


U prva tri meseca deficit u državnoj kasi je dva i po puta manji od planiranog, pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija. Raste naplata PDV-a, akciza i neporeskih prihoda. Ako ovako nastavimo, stvoriće se uslovi za razmatranje povećanja plata i penzija, rekao je sinoć ministar finansija Dušan Vujović.

Deficit duplo manji od planiranog

Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je planirana visina prihoda bila 23 milijardi dinara, a da je ostvareno skoro duplo više.
"Ostvarili smo preko 42 milijarde. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano", rekao je ministar Vujović.

On je naveo da se "od septembra beleži poboljšanje uplata PDV-a i to je rezultat rada, većeg stepena smanjenja sive ekonomije i višeg stepena discipline".
"Čini mi se da se potrošnja ne smanjuje, ljudi troše i PDV od potrošnje se povećava", rekao je Vujović i istakao da je to, u dobrom delu, znak poboljšanja ekonomske discipline i trenda.

Ministar finansija očekuje i veći udeo PDV-a i neporeskih prihoda u ukupnim prihodima.
"Očekujem da ćemo naplaćivati više", kazao je Vujović.

On je istakao da se "po jutru dan poznaje" i da je najveća briga bila kako će se program naplate odraziti u prvih nekoliko meseci, a očekuje vrlo dobre rezultate na reviziji programa.
Upitan da li je realno da se plate i penzije povećaju na jesen, kao što je najavio premijer, Vujović je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

"Ako ovako nastavimo u drugom i trećem kvartalu, fond (MMF) će sigurno tražiti reviziju programa, i to će značiti i razmatranje mogućnosti za reviziju plata i penzija", kaže ministar.

"Ipak, nije svuda išlo po planu. Najveća su odstupanja - i to za 44 odsto kod potrošnje novca za kapitalne investicije. Nije samo potrošeno manje nego što se planiralo za ovu godini, nego i u poređenju s prethodnim godinama", rekao je Vujović.

Ministar finansija ističe da je prvi kvartal uvek spor u realizaciji projekata.
"Zbog zime i problema sa zemljištem problem je i priprema projekata za realizaciju. Radimo na tome da poboljšamo kapitalne pripreme i budemo spremni za nove projekte", kazao je ministar finansija Dušan Vujović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošnja PDV siva ekonomija plate i penzije smanjen deficit deficit budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana