Tekst objavljen: 17.12.2016 14:30        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su novembru ove godine za 111,2 miliona evra, dostigavši na kraju meseca iznos 9,81 milijarde evra, saopštila je danas NBS. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 212 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS u novembru 9,81 mlrd evra

Neto devizne rezerve (bez sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile na kraju novembra 8,13 milijardi evra i bile su veće za 57 miliona u odnosu na oktobar.

Iz NBS ukazuju da je oktobarski rast deviznih rezervi nastavlen u novembru uprkos nepovoljnim uslovima za ulaganje deviznih sredstava na međunarodnom finansijskom tržištu, kao i da je njihovo povećanje ostvareno u ambijentu većeg izmirenja preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Srbije od novog zaduživanja.

Najveći devizni priliv u novembru ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 60 miliona evra.

Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto povećanja devizne obavezne rezerve u iznosu od 43,8 miliona evra i donacija u iznosu od 14,2 miliona evra, dok je na bazi upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima ostvareno povećanje ovih rezervi od 121,5 miliona evra.

Ostvareni priliv bio je više nego dovoljan da pokrije odliv iz deviznih rezervi na ime razduženja po hartijama od vrednosti denominovanim u evrima u neto iznosu od 77,5 miliona evra, otplate kredita u neto iznosu od 39,9 miliona evra, kao i isplate stare devizne štednje i ostalih obaveza u ukupnom iznosu od 10,9 miliona evra.

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 368,6 miliona evra i bio je za 32,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu. Od januara do kraja novembra u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,5 milijardi evra.

U novembru dinar je zadržao nepromenjenu vrednost u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 70 miliona evra i prodajom 10 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
m1 novčana masa Narodna banka Srbije devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana