Tekst objavljen: 15.01.2017 16:00        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle su u decembru prošle godine za 386,8 miliona evra u odnsou na novembar, dostigavši nico od 10,2 milijarde evra, prema preliminarnim podacima NBS. Ovim iznosom deviznih rezervi, kako je saopšteno danas iz NBS, obezbeđena je pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve premašile 10 milijardi evra u decembru

Neto devizne rezerve (u koje nisu uračunata devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra su iznosile 8,36 milijardi evra i bile su veće za 231 milion u odnosu na prethodni mesec.

Značajan rast bruto i neto deviznih rezervi NBS je ostvaren uprkos tome što na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava.

Rastu deviznih rezervi značajnije su doprineli neto prilivi na račune devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 136,1 milion evra, zatim za 108,1 milion evra veća prodaja državnih deviznih hartija od vrednosti nego što su iznosila dospeća, kao i veće korišćenje deviznih kredita od otplata za 90,1 milion evra.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, devizne rezerve su povećane za 113,1 milion evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da se pokriju realizovani odlivi iz deviznih rezervi u ukupnom iznosu od 107,3 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 622,1 milion evra i bio je za 253,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

Zaključno sa 31. decembrom 2016. u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,12 milijardi evra.
U decembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru od 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu neto prodajom 10 miliona evra (kupovinom 90 miliona evra i prodajom 100 miliona evra), kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije devizne rezerve m1 novčana masa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana