Tekst objavljen: 28.06.2019 12:50        


Posao decenije u finansijskom sektoru svakako će biti privatizacija Komercijalne banke koja bi trebalo da bude gotova do kraja ove godine

Direktna banka zajedno sa Eurobankom u trci za Komercijalnu

Preuzimanje ove banke koja je treća na tržištu po veličini aktive, ali prva po visini prikupljene štednje građana, sa izuzetno raširenom mrežom filijala svakom kupcu daće na upravljanje veliki deo srpskog finansijskog tržišta. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, pisma o zainteresovanosti za Komercijalnu banku dali su strani investicioni fondovi i domaće i regionalne banke.

Danas je još prošle godine pisao o tome da je američki investicioni fond Riplvud advajzoriz čiji je predsednik Tim Kolins, nekada član odbora Siti banke i potpredsednik investicione banke Lazar Frer (koja je privatizacioni savetnik države za Komercijalnu banku), prilikom posete Srbiji pokazao interesovanje za preuzimanje 20 odsto Komercijalne banke i Telekoma Srbija.

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj fond će zajedno sa domaćom Direktnom bankom u vlasništvu biznismena Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića i grčkom Eurobankom nastupiti na tenderu za najveću banku u državnom vlasništvu.

Inače, Direktna banka je nastala kupovinom Kredi banke od slovenačke NKBM da bi joj kasnije bile pripojene Findomestik i Pireus banka.Osim njih, prema saznanjima Danasa pisma o zainteresovanosti su podneli i srpski biznismen Miodrag Kostić, što ne čudi s obzirom na strategiju AIK banke koja je u njegovom vlasništvu da se širi preuzimanjima. Početkom godine ozvaničena je kupovina slovenačke Gorenjske banke, a Kostić je nedavno neuspešno učestvovao na tenderu za kupovinu mnogo veće A banke.

U jednom trenutku su slovenački mediji preneli vest da je AIK banka dala najbolju ponudu od 480 miliona evra, ali je ipak treću po veličini slovenačku banku kupila NKBM u vlasništvu američkog Apolo fonda.Takođe, u igri su još dve banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedna od njih je lider na slovenačkom tržištu NLB banka. Ova banka je imala zabranu akvizicija drugih banaka sve dok država ne svede svoje vlasništvo na 25 odsto. To je i učinjeno prodajom 10 odsto akcija pre desetak dana.

Tih 10 odsto plaćeno je 109,5 miliona evra. Ovim je banci omogućeno da se oproba na tenderu za Komercijalnu banku. Predsednik banke Blaž Brodnjak je još početkom godine istakao da je banka zainteresovana za mogućnosti akvizicije u regionu, kao i da je jedina banka koja je prisutna u svim republikama bivše Jugoslavije.

Na kraju, još jedan regionalni igrač će pokušati da kupi Komercijalnu banku, a to je austrijska Rajfajzen banka koja je već prisutna u Srbiji. Sa aktivom od 291 milijarde dinara na kraju 2018. Rajfajzen je peta po veličini banka na našem tržištu, a preuzimanjem Komercijalne to bi postala najveća banka u Srbiji. Juče nismo dobili komentar ni od jedne od pomenutih banaka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Komercijalna banka direktna banka Eurobank kupovina komercijalne banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana