Tekst objavljen: 18.01.2018 14:39        


Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Tjurdenjev ne očekuje značajniji rast cena derivata u Srbiji, iako sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje.

Direktor NIS-a ne očekuje značajniji rast cena goriva

"Trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji", kazao je on za RTS.

Tjurdenjev je naveo da Strategija razvoja NIS-a do 2025. uvodi kompaniju u novi investicioni ciklus, a kao najvažnije istakao je to što se u pančevačkoj Rafineriji već gradi ekološko postrojenje "duboka prerada", koje omogućava proizvodnju mazuta bez sumpora.

"To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra, a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i regionu. Treći, važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže", rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, želja je da NIS-a bude najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi, koja po osnovu poreza srpski budžet puni sa oko 15 odsto.

Tjurdenjev je istakao da NIS želi da bude spreman da odgovori izazovima u okviru tzv. četvrte industrijske revolucije, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju i navike potrošača - kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na poslovanje.

Dodao je da NIS i u Rumuniji realizuje projekte za proizvodnju nafte i gasa."Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama", katao je Tjurdenjev.

Kako je podsetio, NIS se bavi proizvodnjom struje za koju ima kupaca.

"Električna energija jedan je od naših biznis-pravaca koji ćemo dalje da razvijamo Gasprom Energoholdingom već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnom energiju za potrebe kompanije, a ostatak ćemo plasiratari na tržište", rekao je on.Izrazio je nadu da će sa partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište, investiciju od oko 140 miliona evra.

"To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije ali i povećemo obim trgovine", kazao je Tjurdenjev.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) cena goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana