Tekst objavljen: 22.09.2023 13:05        


Dinar gore - dole

Direktor "Srbijagasa" izračunao koliko će nam tačno porasti računi za plin


Povodom povećanja cene prirodnog gasa u javnom snabdevanja za 10 odsto, generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je danas da će povećanje iznositi oko 847 dinara, na potrošnju od 2.100 kilovat-sati ili 200 kubnih metara, dok će na 400 kubika račun biti veći oko 1.600 dinara.

„Mi smo obećali da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto, tako smo uradili. Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra, što znači da će se računi plaćati od 1. decembra i na taj način smo pomerili račune, odnosno poskupljenje u iduću godinu”, izjavio je Bajatović za RTS.

On je objasnio da se na tržištu može naći gas za oko 42 do 55 evra po megavatu.

„Kada biste vi preveli u naše cene, plus neka zarada 'Srbijagasa', ovo poskupljenje je moralo da bude još veće. Ukoliko ostanemo na naftnoj formuli i ovih 10 odsto, to je otprilike neka nula sa blagim minusom za 'Srbijagas', ukoliko ne dođe do poskupljenja na tržištu”, ukazao je Bajatović, prenosi Tanjug.

Bajatović je rekao da se u svetu očekuje da će u narednom kvartalu cena gasa iznositi od 45 do 60 evra po megavatu, odnosno 600 dolara za 1.000 metara kubnih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Ukoliko nafta nastavi da raste i ukoliko bude loša zima, procenjuje se da će cena na evropskim berzama dostići između 80 do 90 evra za megavat, negde oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara”, naveo je Bajatović. Bajatović je istakao da je Srbija i dalje zemljama sa najpovoljnijim cenama gasa u Evropi.

On je dodao da je podzemno skladište gasa Banatski dvor potpuno puno.

„U ovom momentu najveći problem nisu količine gasa, ni njegova cena, najveći problem je što nema mesta na transportnom sistemu”, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, broj radnika i mašina koji rade na gasovodu sa Bugarskom je povećan.

„Ja sam svaki dan na terenu, mislim da će biti gotovo do kraja oktobra, pošto je gotov gasovod Grčka-Bugarska. Očekujem da sve mogućnosti nama budu na raspolaganju. Možemo da računamo na Azerbejdžan, na Tap Tanap i neki gas iz Turske, ali još uvek najpovoljniji aranžman za nas je ono što imamo sa Rusijom”, naglasio je Bajatović.

Govoreći o priključenjima na gas za građane Srbije, Bajatović je naveo da je „Srbijagas” ugradio 20.000 setova ove godine. "'Srbijagas' ima 160.000 na našem sistemu, povećali smo za 15 odsto broj priključaka. Imamo 15.000 setova u magacinu”, objasnio je Bajatović. On je naveo da očekuje da će do kraja meseca imati više od 100.000 zahteva za priključenje.

„Gas je najjeftiniji, vrlo smo bezbedni u odnosu na sve opasnosti koje se tiču gasa, a i cenovno će sve biti dobro, kao što sam i ranije rekao biće prilagođeno tome da može da ga plati svaki korisnik”, zaključio je Bajatović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova cena gasa cena gasa poskupljenje gasa dušan bajatović srbijagas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana