Tekst objavljen: 03.08.2018 14:37        


Ako vam je istekao rok važenja platne kartice, a zaboravili ste da odete po novu, možete doživeti veliku neprijatnost prilikom plaćanja računa jer će vas "optužiti" da ste ukrali karticu.

Dobro pazite na rok važenja platne kartice

Upravo je to zadesilo Beograđanku Slavicu Milić (47) kada je na kasi jednog supermarketa u centru grada izvadila karticu da plati namirnice.

- Kartica prvo nije mogla da prođe beskontaktnu naplatu, pa je prodavačica uvukla u aparat. Samo što sam ukucala PIN kod, kasirka je automatski izgovorila da je to ukradena kartica! Ostala sam zapanjena i zbunjena. Još me je bilo sramota zbog drugih ljudi koji su iza mene čekali u redu. Uspela sam samo da prozborim da na kartici piše moje ime - priča Slavica.

Nakon što je nastala neprijatna tišina, naša sagovornica kaže da je pogledala račun i da je na njemu zaista pisalo: "Izgubljena kartica".

- Izvadila sam gotov novac i platila. Srećom, račun nije bio veliki. U tom trenutku sam shvatila da mi je kartica istekla i da sam pre par nedelja dobila obaveštenje od banke da dođem po novu, ali sam skroz zaboravila na to - ističe Slavica.

Kako dodaje, sve se dobro zaršilo jer je i prodavačica pogledala karticu i videla da je na njoj označen rok važenja do jula 2018. godine. Sve se zbilo 1. avgusta, dan nakon isteka kartice.

Ipak, ostaje nejasno zašto je na slipu računa pisalo da je kartica izgubljena, kada je u pitanju prestanak važenja.

Kako su nam objasnili u banci koja je izdala ovu platnu karticu, došlo je do "bagovanja" sistema, odnosno do tehničke greške.

- Sistem je povukao pogrešan kod. U ovom slučaju je povučena šifra za slučaj nestanka kartice umesto koda za prestanak njenog važenja. Od kada su uvedeni POS aparati banke su na ovaj način zaštitile i sebe i klijente jer se odmah pri upotrebi kartice čiji je nestanak prijavljen takvo stanje i "očita". Kada kartici istekne rok, na slipu izlazi upravo takvo obaveštenje. Ipak, greške u sistemu se dešavaju - objašnjavaju u ovoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
važenje kartice kartica platna karica plaćanje karticama banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana