EUR 117,57 USD 105,94 CHF 109,43

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 22.01.20. :: 117.5576 rsd

Tekst objavljen: 19.08.2017 13:06        


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da Ministarstvo do kraja 2017. planira dodatnih 170 miliona dinara za prekvalifikaciju u IT sektor.

Dodatnih 170 miliona za prekvalifikaciju u IT sektor

Zahvaljujući prekvalifikaciji, putem Nacionalne službe za zapošljavanje 100 ljudi je već ušlo u ovaj sektor, a Ministarstvo nastavlja taj trend i izdvaja sredstva za osposobljavanje još 900 ljudi, navedeno je u saopštenju.

Ministar Đorđević je naveo da će samo u ovoj godini 1.000 osoba biti prekvalifikovano u IT stručnjake i, s obzirom na potrebe tržišta, izvesno je da će svih 1.000 potom dobiti posao. U budžetu za 2018. godinu, plan nam je da pored opredeljivanja sredstava za osposobljavanje IT stručnjaka, omogućimo prekvalifikaciju i za neka druga zanimanja koja su aktuelna i za koje postoji tražnja na tržištu rada. Time ćemo sigurno doprineti i da stopa nezaposlenosti bude smanjena, rekao je Đorđević.

Do sada je za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u 2017. godini obezbeđeno 2,8 milijardi dinara, koje je Nacionalna služba za zapošljavanje već raspodelila za realizaciju planiranih mera.Stopa nezaposlenosti u Srbiji najmanja je u poslednjih 25 godina, a Vlada Srbije sprovodi brojne programe kako bi se taj trend nastavio.

Prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, trenutno je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu 14,6 odsto, što je 4,4 indeksna poena manje u odnosu na isti period prošle godine, sa tendencijom daljeg pada. U periodu januar-jul ove godine zaposlilo se 159.471, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle godine za 3,5 posto, navedeno je u saopštenju. Pozitivan trend povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti od prvog kvartala 2016. do prvog kvartala 2017. godine, odrazio se i na mlade od 15 do 24 godine starosti i to za 7,1 odsto.

Najtraženija zanimanja su: IT stručnjaci, diplomirani mašinski i inženjeri elektrotehnike, a kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, najlakše dolaze do posla prodavci, vozači, krojači i kuvari. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ističe da je spremno da učini sve, u cilju smanjenja nezaposlenosti, podsticanja zapošljavanja i poboljšanja položaja nezaposlenih lica na tržištu rada i da Vlada Srbije i Ministarstvo nastavljaju sa merama u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
it stručnjaci stručnjaci nacionalna služba za zapošljavanje it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana