Tekst objavljen: 09.09.2015 10:27        


Grčka će, zajedno sa predstavnicima njenih međunarodnih kreditora, nakon predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora, formirati radnu grupu koja će analizirati načine za podršku posrnulom bankarskom sektoru, saopštilo je danas Ministarstvo privrede u Atini. 

Dokapitalizaciji grčkih banaka nakon izbora

Grci će 20. septembra izaći na biračka mesta peti put u poslednjih šest godina, budući da vlada traži novi mandat za implementaciju reformi na koje je pristala u zamenu za međunarodni paket pomoći težak 86 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

"Ministarstvo privrede, u saradnji sa centralnom bankom, odlučilo je da formira radnu grupu za dokapitalizaciju banaka. Cilj je da se što pre odrede rokovi za dokapitalizaciju, da bi vlada koja bude izabrana 20. septembra mogla da iznese konkretne predloge i donese odgovarajuće odluke", navodi se u saopštenju.

Grupa će se sastojati od pravnika, stručnjaka i predstavnika EU, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčka je krajem juna uvela kontrole kapitala u pokušaju da spreči ekonomski kolaps, uz privremeno zatvaranje banaka i ograničenje podizanja novca sa bankomata na 60 evra dnevno.

Za dokapitalizaciju banaka do kraja godine planirano je blizu 25 milijardi evra, iako će konačna suma zavisiti od stres testova koje će ECB sprovesti ovog meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ecb misija MMF dokapitalizacija grčke banke Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana