Tekst objavljen: 08.05.2018 10:07        


Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, treću nedelju zaredom, pa je dostigla najviši nivo u ovoj godini jer bi u SAD-u kamate trebalo da rastu, dok se u Evropi ove godine verovatno neće menjati monetarna politika. 

Dolar na najvišem nivou u tekućoj godini

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle nedelje je skočio jedan odsto, na 92,56 bodova, a u jednom je trenutku dostigao i 92,90 bodova, najviši nivo od kraja decembra prošle godine. Pritom je cena američke valute prema japanskoj porasla 0,05 odsto, na 109,10 jena. Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra skliznuo 1,4 odsto, na 1,1960 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američka centralna banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa. Poslednjih dana glavna priča je razočaranje zbog toga što evropska i britanska središnja banka neće brže pratiti Fedovo povećanje kamata. Ako se u međuvremenu privredni pokazatelji u evrozoni i Britaniji značajnije ne poboljšaju, dolar bi trebalo da jača i idućih sedmica, kaže Gavin Friend, strateg u NAB-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dolarski indeks valutno tržište dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana