Zvanični kurs Evra za dan 18.06.21. :: 117.5673 rsd
Tekst objavljen: 20.11.2017 10:39        


Dolar se smanjio na svetskim valutnim tržištima u odnosu na korpu valuta prošle sedmice, a drugi po redu zbog političkih problema američkog predsednika Donalda Trumpa i neizvesnosti oko poreske reforme.

Dolar pada drugu nedelju za redom

Devizni kurs prema japanskoj valuti potonuo je za 1,2 posto na 112,10 jena.

Američka valuta je oslabila prema evro, tako da je cena evra porasla za 1,1 odsto na 1,1790 dolara.
Zato dolarski indeks, koji pokazuje vrednost SAD u odnosu na šest najvažnijih valuta, prosle nedelje pao za 0,8 odsto na 93,64 poena.

Pad američkog dolara tokom druge sedmice je posledica, između ostalog, novih političkih problema predsednika Trumpa vezanih za istraživanje odnosa njegovih ljudi sa izbornom kampanjom sa Rusijom.
Pritisak na dolar je takođe posljedica neizvesnosti sudbine poreske reforme u Sjedinjenim Državama. Do polovine nedelje, dolar je dobio podršku jer Predstavnički dom Kongresa prihvatio je račun poreskih zakona koji su republikanci sastavili u toj kući.

Ali sada je Senat potez, u kojem republikanci imaju manju većinu i koji bi trebali glasati o vlastitom predlogu poreske reforme. A ovaj prijedlog u nekim ključnim tačkama razlikuje se od prijedloga Predstavničkog doma.
Republikanci u Senatu ne bi trebali izgubiti više od dva glasa, a do sada su dva predstavnika stranke rekla da ne podržavaju ovaj predlog.

Prema anketi Reutersa, u kojoj je učestvovalo 60 ekonomista, dve trećine su rekle da ne veruje da će Trumpova vlada uspjeti da ove reforme dovede ove godine.

Dakle, ključna poreska reforma u SAD, koju je najavila kompanija Trump već u predizbornoj kampanji, mogla bi biti odložena do 2019. godine, gurajući kurs američke valute.

"Teško je razlikovati, ali dolar ne ide u korist okruženja u kojem su politička i politička neizvesnost i dalje intenzivirana", rekao je valutni analitičar ING Viraj Patel.

Smanjivanje poreza bi podstaklo potrošnju, što bi moglo dodatno podstaći rast ekonomije i inflacije. Ovo bi, pak, moglo ukazati na američku Federalnu rezervu da ubrza brzinu povećanja kamate u narednom periodu, što bi podržalo kurs dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad vrednosti dolara američki dolar pad dolara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana