Tekst objavljen: 27.08.2015 15:15        


Deo domaćih proizvođača brojila predložio je danas da se nabavka "pametnih" brojila za električnu energiju ubuduće nastavi kroz javno-privatno partnerstvo, jer na taj način država i Elektroprivreda Srbije (EPS) ne bi morali da zadužuju i da podižu kredite.

Domaći proizvođači za javno-privatnu nabavku brojila

Sve investicije za nabavku, održavanje, očitavanje i žigosanje brojila bi obavljali domaći privrednici-proizvođači brojila, koji su zainteresovani za taj posao, a tender bi mogao da se raspiše za opštine pojediničano, rečeno je na konferenciji za novinare Srpskog konzorcijuma proizvođača brojila električne energije.

Potrošači na računima već sada plaćaju EPS-u oko 500 dinara za održavanje brojila i domaći proizvođači bi taj posao u javno-privatnom partnerstvu mogli da obavljaju za istu cenu, s tim što se EPS za nabavku i održavanje brojila ne bi morao kreditno zaduživati, rekao je generalni direktor firme CITI, Milivoje Stančić. On je naveo da je taj konzorcijum upravo u roku isporučio 30.000 brojila EPS-u na tenderu vrednom dva miliona evra, istakavši da još ima dosta posla u vezi sa uvođenjem brojila u Srbiji.

Na poslednjem tenderu EPS-a za brojila, čija se nabavka finansira iz kredita EBRD-a srpskoj elektroprivredi, predviđena je nabavka 250.000 brojila, što je samo 10 odsto od potrebnih tri miliona, koliko ima potrošača struje u našoj zemlji, dodao je Stančić.On je rekao da EPS sada priprema planove za buduće poslove, ocenivši da ima dosta prostora za brojila domaćih proizvođača i mimo tendera koji se sprovodi uz pomoć kredita EBRD-a.

"Opasno je ako se na novim tenderima ponovo pojavi ista firma koja je pobedila na prethodnom tenderu EPS-a, pošto je stekla određene reference", kazao je Stančić i dodao da je raniji pobednik firma u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge u stvari kooperant nekih velikih svetskih kompanija kao što je francuski Šnajder elektrik, s tim što se brojila ne proizvode u Francuskoj, već najvećim delom u Kini.

On je dodao da domaći proizvođači brojila mogu da proizvedu i isporuče kvalitetna brojila, po tržišnim cenama i da tako pokrenu domaću elektroindustriju.Stančić tvrdi i da domaće kompanije, članice tog konzorcijuma, nisu mogle da učestvuju na poslednjem tenderu EPS-a zbog zahtevnih tehničkih specifikacija, a izneo je i probleme koje su domaći proizvođači imali na prethodnim tenderima a koji su, prema njegovim rečima, namerno obarani zbog stalnih žalbi preduzeća iz drugog domaćeg konzorcijuma proizvođača brojila.

Dragan Vasiljević, iz kompanije Enel, istakao je da Srpski konzorcijum proizvođača brojila električne energije, među kojima su i firme Jugotrejd i VF EMT, ne traže nikakvu protekciju već da se poštuje zakon o javnim nabavkama, da se tenderi ne obaraju i da nema zloupotreba, kao i da je ceo postupak bude transparentan i da postoji konkurencija.

Srpski konzorcijum proizvođača brojila električne energije ima 20-ogodišnje iskustvo u proizvodnji i razvoju brojila, ukupno zapošljavaju 110 ljudi i u poslednje tri godine su iz te delatnosti ostvarile obrt od 10 miliona evra, rečeno je na konferenciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
broila javna nabavka broila električna broila EPS proizvođači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana