Tekst objavljen: 26.12.2014 11:55        


Tržište električne energije u Srbiji biće od 1. januara potpuno otvoreno, što znači da će i domaćinstva moći da izaberu snabdevača strujom.

Domaćinstva od 1. januara biraju od koga kupuju struju

Domaćinstva će imati pravo da se strujom snabdevaju na slobodnom tržištu, ako procene da im je to isplativije, ali ne i obavezu, odnosno moći će i posle 1. januara da ostanu na javnom snabdevanju, rekli su u Elektroprivredi Srbije.

Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan i ceo postupak sprovodiće novi snabdevač, a ne kupac struje.

Domaćinstvo koje odluči da promeni snabdevača treba da reguliše dug prema EPS Snabdevanju i zatim se obrati novom snabdevaču, a on je dužan da završi administrativnu proceduru.

Od 84 licencirana snabdevača po neregulisanim cenama, aktivna su 44 a samo tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu EPS Snabdevanje pokriva 95 odsto.

U EPS od liberalizacije tržišta očekuje konkurenciju u komercijalnom segmentu, ali kažu da prave liberalizacije neće biti bez povećanja cene struje koja je sada ispod tržišne.
Do sada se  javnim snabdevanjem, bavijo samo EPS po cenama koje odobrava Agencija za energetiku.

Ukupna potrošnja struje krajnjih kupaca u Srbiji u 2014. bila je 28 TWh, od čega je na slobodnom tržištu prodato 34 odsto, a 66 odsto na regulisanom, pri čemu su 51 odsto preuzela domaćinstva a 15 odsto mali kupci.

Prema novom zakonu o energetici, čije su odredbe potpuno usklađene s Trećim energetskim paketom EU i o čijem predlogu Skupština danas počinje raspravu, pravo na javno snabdevanje uz domaćinstva moći će da ostvare i mali kupci s potrošnjom do 30.000 KWh godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  lili 27.12.2014 20:20

  ko su ti drugi snabdevaci, kome da se obratimo, ko nam nudi i po kojoj ceni, to niko nezna

 2. User image
  Q 03.01.2015 0:48

  Tacno tako. Mozemo da kupimo, ali niti znamo od koga, niti po kojoj ceni drugi nude KWh. Mada sudeci po cenama struje u evropi mislim da je u ovom trenutku sve skuplje od EPS-a.

 3. User image
  боре 08.01.2015 14:55

  испада да је ЕПС најјефтинији, али обзиром да странци хоће и на струји да зараде цена струје ће морати да скочи.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina struje novi snabdevači strujom EPS potrošnja struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana