Tekst objavljen: 21.04.2015 12:53        


Cene goriva u Hrvatskoj zabeležile su najveći skok u istoriji, kada se saberu rast cena zbog akciza u subotu i današnje poskupljenje, pa litar "eurosupera" sada košta između 10,14 kuna i 10,15 kuna (od 1,33 do 1,34 evra), u zavisnosti od kompanije, objavili su elektronski mediji u Zagrebu.

Dosad nezabeležen skok cene goriva u Hrvatskoj

Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra "eurosupera 95" poskupela je danas 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u poslednja četiri dana.

Ovo je ujedno i najviša cena ove vrste goriva od početka novembra prošle godine, preneo je portal Seebiz.
Prosečni rezervoar od 50 litara danas je skuplji za čak 28,5 kuna (3,7 evra) u odnosu na prošli utorak.

Kad je u pitanju "eurodizel", cena litre ove vrste goriva je u poslednja četiri dana skočila za ukupno 55 lipa, čime je prosečni rezervoar od 50 litara skuplji čak 27,5 kuna (3,63 evra).

Sa druge strane, na radost vozača koji koriste autogas, ova vrsta goriva je opet jeftinija, šestu sedmicu zaredom, i to za dve lipe. U poslednjih šest nedelja, rezervoar od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio je ukupno 43,5 kuna (5,7 evra).

Podsećajući da je u poslednje dve sedmice cena sirove nafte na svetskim tržištima (iako je za određivanje cene u Hrvatskoj manje važna od cene sa Mediteranskog tržišta) porasla za oko 15 odsto, a bazna cena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest odsto, portal zaključuje da se i u idućim sedmicama može očekivati nastavak poskupljenja goriva.

Sa obzirom na to da je turistička sezona pred vratima, u Hrvatskoj mogu da se očekuju stotine hiljada automobila više koje će bar jednom da natoče gorivo.

Budući da će u tom razdoblju porasti tražnja za gorivom, uz mogući nastavak jačanja dolara i rasta cena nafte na svetskim tržištima, stručnjaci u Hrvatskoj ocenjuju da bi u letnjim mesecima cena litre benzina mogla da dostigne 11 kuna (1,45 evra), a litar "eurodizela" više od 10 kuna (1,32 evra), kao i u julu prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena goriva u hrvatskoj skok cene goriva cena goriva cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana