Tekst objavljen: 16.11.2020 12:15        


Izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri, dužnici će svoje obaveze, ukoliko one premašuju 50 miliona dinara, moći će da namire i davanjem imovine. Kako i pod kojim uslovima, Vlada Srbije će tek definisati

Država će poreska dugovanja ubuduće namirivati i imovinom

Građani će svoje poreze moći da namire samo u slučajevima u kojima država proceni da za to ima interesa.

"Namera je, verovatno, da se olakša naplata poredeskih obaveza od velikih dužnika, tako da se izmirenje može vršiti preuzimanjem njegove imovine. Ovako bi se skratio postupak namirenja obaveza, izbegli dugotrajni procesi prinudne naplate i prodaje imovine", kazao je član UO Udruženja poreskih savetnika Aleksandar Vasić.

Večernje novosti ocenjuju i da prema "ustaljenoj, lošoj praksi", veoma važne odredbe ostaju nejasne u zakonu, a ovlašćenja se prenose na Vladu Srbije, iako u postupku javne rasprave o predlozima za izmenu zakona "nije dat bar okvir u kom će ta pitanja biti uređena podzakonskim aktima".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U predlogu se navodi da se za dan namirenja poreske obaveze putem davanja umesto plaćanja smatra dan overe sporazuma kojim je realizovan akt Vlade o prenosu imovine u svojinu Republike.

Samo sticanje imovine ukoliko se ona ne stavlja u funkciju i ne zadovoljava javni interes ne bi imalo smisla, dodaje Vasić.

"Država već ima značajnu imovinu koja se ne koristi ili se ne koristi u punom kapacitetu", kazao je Vasić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o poreskom postupku izmene zakona porez imovina aleksandar vasić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana