Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 21.09.2021 12:55        


Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine je prvobitno izdvojilo 120 miliona dinara za subvencionisanje električnih i hibridnih vozila, a sada stižu i dodatna sredstva

Država daje nove subvencije za električna vozila, možete dobiti i do 5.000 evra


Kako su rekli, do sada je stiglo više od 300 kompletnih zahteva koje podnose i pravna i fizička lica, a jedan zahtev može da obuhvati i više vozila.

Prvobitna sredstva koja su budžetom planirana, utrošena su tokom avgusta, a zbog velikog interesovanja Vlada Srbije je odobrila dodatna sredstva kako bi svi građani i pravna lica, zainteresovani za kupovinu ovih vozila, mogli da ostvare pravo na subvenciju.

Iznos subvencija

Subvencije su različite za različite vrste vozila, te se za vozila vrste L1 L2 (mopede i lake tricikle) dodeljuje 250 evra, rečeno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Za vozila vrste L3 - L7 (motocikle i teške četvorotočkaše) dodeljuje se 500 evra.

Za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 140 g/km - dodeljuje se 2.500 evra.

Za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon, uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju, kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km - dodeljuje se 3.500 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na kraju, za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) isključivo na električni pogon dodeljuje se 5.000 evra.

Uslovi za podršku su da se kupuje novo vozilo, sopstvenim sredstvima ili na lizing, a najviše subvencija podeljeno je za hibridna vozila, koja se subvencionišu sa 2.500 evra, a najviše podnetih zahteva za subvencionisanje ima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencije za električne automobile električna vozila državne subvencije automobilizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana