Zvanični kurs Evra za dan 26.10.20. :: 117.5929 rsd
Tekst objavljen: 30.09.2020 12:25        


Turističkim agencijama u Srbiji u četvrtak ističu polise osiguranja, što znači da bi one mogle da izgube licencu organizatora putovanja

Država pregovara sa osiguravajućim kućama da produže polise turističkim agencijama makar na 3 meseca

Osiguravajuće kuće, zbog prevelikog rizika, ne žele više da izdaju polise. S druge strane, država, kako saznajemo, pokušava da reši ovaj problem tako što će da napravi neki dogovor sa osiguravajućim kućama ili bankama.

Prema rečima ministra turizma Rasima Ljajića, razgovara se sa osiguravajućim kućama kako bi se pronašlo neko rešenje. Bar da produže na još tri meseca, pa da urade procenu rizika.

- Osiguravajuće kuće nisu htele da izdaju polise osiguranja na godinu dana, već samo za period od januara do oktobra - rekao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Nikakvu opciju sada nemamo. Od sutra ne mogu da se zaključe novi ugovori, ali sve što je dogovoreno do 30. septembra biće i realizovano, jer to je pokriveno osiguranjem i nema veze sa ovim. Bankarske garancije, iako su predviđene, nisu moguće, jer nema ko da bude nosilac toga odnosno onoga ko će je aktivirati, ukoliko zatreba. S druge strane, turističke agencije duguju osiguravajućim kućama, ali to ne može da bude razlog prekida saradnje.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, jedan od razloga prekida saradnje, nije samo to što je oko 70 odsto turističkih agencija ostalo dužno za premiju osiguravajućim kućama, već i taj što je Udruženje turističkih agencija ANTAS podnelo prijavu protiv osiguravajućih kuća Komisiji za zaštitu konkurencije. Kako su im time "navukli" opštu kontrolu poslovanja, mnoge od njih, navodno, sada ne žele da sarađuju. Jer, realno, pre devet meseci nije bilo nekog rizika, kada se putovalo, a sada, kada agencije skoro i ne rade, on postoji.

- Bankarska garancija je moguća, ali mnogo skuplja i komplikovanija - saznaju "Novosti". - Razmatraju se Privredna komora Srbije ili eventualno turistička inspekcija da one mogu da aktiviraju tu garanciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
licence za turističke agencije 1 oktobar turističke agencije garancija turističke agencije osiguravajuće kuće rasim ljajić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana