Tekst objavljen: 08.06.2024 12:00        


Obveznice, kojima će se finansirati predviđeni projekti, dospevaju za deset godina. – Odmah je urađena i zamena kojom su obaveze pretvorene u evre

Država se zadužila za 1,5 milijardi dolara


Država je pre dva dana po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost, saopštili su i Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije. Tražnja investitora bila je izuzetno visoka, jer je premašila 6,5 milijardi dolara, što je preko četiri puta više od nominalne vrednosti prodatih evroobveznica.

Ove hartije od vrednosti dospevaju za deset godina, a emitovane su po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima. Nakon emisije urađena je svop transakcija (zamena) kojom je obezbeđena kamata od 4,754 odsto, pri čemu je ostvarena ušteda od gotovo jedan procentni poen u odnosu na to da su obveznice emitovane u evrima. Drugim rečima, država je zaključila hedžing transakciju kojom je odmah dolarske evroobveznice konvertovala u obaveze u evrima. Time je pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru smanjen i faktički trošak zaduživanja.

„To nam pokazuje da smo u dobrom trenutku izašli na međunarodno tržište kapitala, jer su ovo godine kada je novac skup. Svetske ekonomske nestabilnosti su podigle cene na svetskom tržištu i sada je najteže doći do jeftinih izvora finansiranja projekata. Srbija to uspeva uz dobro upravljanje i pozicioniranje na tom tržištu”, rekao je ministar finansija.

Kako je naveo, ovo je prva srpska dolarska obveznica za održivi razvoj koja obuhvata investitore koji ranije nisu imali prilike da investiraju u ovaj sektor u dolarima.

Pre nekoliko dana i predsednik države rekao je da treba da iskoristimo sadašnji trenutak da se jeftinije zadužimo s obzirom na moguće nadolazeće krize.


Mihailo Gajić, izvršni direktor nevladine organizacije Libertarijanski klub (LIBEK), kaže da je Srbiji potrebno puno novca ukoliko želi da pokrene investicioni ciklus u vezi sa Ekspom, tj. „Skok u budućnost 2027”.

„Novac treba već sada da se sakupi pošto mi te rezerve nemamo. Mi s jedne strane treba da vraćamo zajmove koji dolaze na naplatu, a sa druge strane da finansiramo investicije u infrastrukturu. Zbog toga je bitno da li će Srbija do kraja godine da dobije investicioni rejting, odnosno da li će tri međunarodne rejting agencije da joj ga daju. S investicionim rejtingom mogli bi da očekujemo veće interesovanje investitora da ulože novac u naše „papire”, i to po nižim kamatama”, kaže Gajić.

Očekivanja su, kaže on, da će međunarodne kamate da padaju, jer se inflacija smanjuje. Posledično će pasti kamata i na državne obveznice.

Milan Nedeljković, dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, kaže da su uslovi finansiranja sada značajno lošiji nego pre tri godine. Sada se očekuje ublažavanje monetarne politike glavnih centralnih banaka i pad kamata, ali ne mnogo. Samim tim i „relaksacija” uslova zaduživanja.

„Naša cena zaduživanja je trenutno u vezi sa rejtingom koji imamo. Kada bi ga poboljšali i dobili investicioni od BBB, tada bi naše hartije od vrednosti bile dostupne većem broju investitora koji imaju ograničenje da mogu da ulažu samo u takve hartije. To se pozitivno odražava na cenu zaduživanja”, kaže ovaj ekonomista.

Na međunarodnom tržištu dominira zaduživanje u dolaru

Ministar finansija je rekao i da je dominantnost dolarske obveznice na međunarodnom tržištu kapitala vidljiva na primerima država sa područja šireg regiona koje su izdale dolarske obveznice, poput Mađarske, koja je izdala sedam tranši dolarskih obveznica u iznosu od 7,7 milijardi dolara, naspram samo dve evro tranše u iznosu od 3,25 milijardi evra. Zatim Poljske, koja je uspešno realizovala dolarsko izdanje od ukupno pet milijardi dolara u 2023, i Rumunije, koja je realizovala sedam tranši dolarskih obveznica sa ukupnim obimom od osam milijardi dolara za period 2023–2024, Crne Gore, koja je realizovala dolarsko izdanje od 750 miliona dolara u 2024, kao i Slovenije, koja je izdala dolarsku obveznicu u iznosu od jedne milijarde dolara u septembru 2023.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hartije od vrednosti zaduživanje republika srbija državne obveznice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip