Tekst objavljen: 18.02.2015 14:40        


Srbija je napredovala sa 51. na 28. mesto po vrednosti trgovinske razmene sa Belorusijim, koja, prema srednjoročnom planu, treba da dostigne 500 miliona dolara, dvostruko više nego u prošloj godini, ocenjeno je danas na sednici Poslovnog saveta srpskih i beloruskih privrednika u Privrednoj komori Srbije (PKS). 

Duplirati vrednost trgovine sa Belorusijom

Robna razmena Srbije i Belorusije u 2014. godini opala je u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je oko 250 miliona dolara.

Izražavajući zadovoljstvo stanjem odnosa dve zemlje u svim sverama, ministar trgovine Belorusije Valentin Čekanov je na otvaranju sednice Saveta rekao da je Srbija napredovala sa 51. na 28. mesto po vrednosti trgovinske razmene sa Belorusijim i trenutno se nalazi ispred Austrije, Francuske i Estonije.

Čekanov je obećao da će Belorusija učiniti sve da ukloni nepotrebne prepreke za poslovanje srpskih privrednika.

Kopresedavajući Poslovnog saveta i izaslanik srpskog ministra privrede, Miloš Petrović ocenio je da privredna saradnja dve zemlje treba da ide u pravcu povećanja robne razmene, zajedničkog nastupa na trećim tržištima, investicija u zajedničke projekte. On je naglasio da Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje tek sada dolazi do izražaja.

Komentarišući pad robne razmene Srbije i Belorusije u prošloj godini, Petrović je ocenio da je na to najviše uticala situacija u regionu i pad valutnih kurseva na međunarodnom tržištu.

Petrović je najavio da će na dvodnevnom sastanku Poslovnog saveta srpskih i beloruskih privrednika biti razmatrano više od 40 zajedničkih projekata u mnogim oblastima privrede, koiji treba da donesu rezultate na srednji rok.

On je pozvao srpske kompanije da uspostave saradnju sa biznismenima iz Belorusije.
Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da su potencijali privredne saradnje Srbije i Belorusije daleko od stvarnih mogućnosti i ukazao da treba stvoriti prostor za mnogo intenzivniju poslovnu saradnju.

Cadež je naglasio da privrednici dve zemlje treba da razvijaju nove poslove i otvaraju nove mogućnosti i na tom putu obećao pomoć PKS.

Rukovodilac privrednog dela delegacije Belorusije Mihail Mjatljikov pozvao je srpske firme da učestvuju na sajmovima u Beolurusiji, što bi trebalo da unapredi privrednu saradnju dve zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija je napredovala sa 51. na 28. trgovinske razmene sa Belorusijim Privrednoj komori Srbije (PKS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana