Tekst objavljen: 26.02.2014 16:30        


Prevare putem bankovnih kartica su 2012. godine porasle prvi put za poslednje četiri godine, najviše zbog prevara preko interneta, navodi se u izveštaju Evropske centralne banke (ECB) i dodaje da je o0bim prevara putem kartica unutar Jedinstvene evropske platne zone (SEPA) 2012. porastao prvi put od 2008. godine.

ECB: Oprezno na Internetu, prevaranti vrebaju kartice

Iz tog razloga, ECB je pozvala na preduzimanje dodatnih napora kako bi se osigurala bezbednost plaćanja karticom preko interneta, s obzirom na rastući obim kupovina koje se obavljaju preko interneta.

12 saveta za sigurno plaćanje na internetu


Prema podacima ECB-a, na svakih potrošenih 2,635 evra preko kreditne i debitne kartice izdate unutar SEPA je izgubljen jedan evro, što čini oko 0,038 odsto celokupnih transakcija od 3,5 biliona evra, i što je porast sa 0,036 odsto iz 2011. godine.

"Najnoviji podaci govore da moramo ostati oprezni u pogledu prevara preko kartica", izjavio je potpredsednik EBC-a, Vitor Konstancio.

Vodič za virtuelni šoping: Sve što treba da znate


Izveštaj je, takođe, pokazao da su se kartice izdate u Francuskoj, Britaniji i Luksemburgu, suočile sa najvećim gubicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice kreditne kartice kreditna kartica kartica internet internet kupovina internet trgovina online kupovina online trgovina onlajn ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana