Tekst objavljen: 17.06.2016 11:30        


Evropska centralna banka (ECB) je saopstila juče da će naredne godine pustiti u opticaj novu novčanicu od 50 evra. "ECB i nacionalne centralne banke u evrozoni će 5. jula predstaviti novu seriju novčanica od 50 evra pod nazivom ''Evropa''. Planirano je da se u opticaju nađe u proleće 2017. godine", navodi se u saopštenju ECB-a, a prenosi agencija Frans pres.

ECB pušta u opticaj novu novčanicu od 50 evra

"Apoen od 50 evra je najkorišćeniji od svih apoena u evrima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 evra, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju", dodaje se u saopštenju.

Na svim različitim apoenima novih novčanica nalazi se portret Evrope, lika iz grčke mitologije.
ECB je već u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet evra, u septembru 2014. godine apoen od 10 evra i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 evra.

Novčanice od 100 i 200 evra će takođe biti zamenjene, navodi Frans pres, dodajući da je ECB nedavno odlučila da povuče iz opticaja apoen od 500 evra usled rasprostranjenog mišljenja da ga najviše koriste kriminalci za pranje novca i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

ECB je zadužena za štampanje novčanica u evrima, dok su nacionalne centralne banke 19 članica evrozone odgovorne za izradu kovanica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zamena novca ecb novčanica od 50 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana