Tekst objavljen: 22.10.2015 14:37        


Evropska centralna banka (ECB) zadržala je danas referentnu kamatnu stopu na stabilnom nivou od 0,05 odsto, izjavio je jedan od portparola te institucije. "Upravni savet ECB-a je, kao što je očekivano, glasao za zadržavanje repo kamatne stope na aktuelnom istorijskom minimumu od 0,05 odsto", izjavio je portparol, prenosi agencija Frans pres.

ECB zadržala repo kamatnu stopu na 0,05 odsto

Najnovija odluka dolazi u trenutku porasta spekulacija da će ECB možda preduzeti dodatne monetarne mere za rešavanje problema hronično niske inflacije u evrozoni.

Analitičari tvrde da jak evro, pad potrošačkih cena i bojazan u pogledu usporavanja globalne ekonomije, predstavljaju dovoljne argumente da ECB dodatno olabavi monetarne uslove u evrozoni.

Posmatrači ECB-a, međutim, veruju da će ta institucija ovaj put intervenisati samo verbalno, da bi tek krajem ove godine preduzela konkretne akcije.

Tržišta su spekulisala i da bi ECB mogla ubrzati ili uskoro povećati program kvantitativnog labavljenja, s obzirom na to da su potrošačke cene u septembru pale 0,1 odsto u evrozoni.

ECB je u martu pokrenula šemu otkupa obveznica zemalja članica evrozone, ukupne vrednosti od 1.100 milijardi evra, s ciljem obaranja inflacije i podsticanja privrednog rasta u bloku jedinstvene valute, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zadržan nivo reprostope ecb evropska centralna banka repro stopa evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana