Tekst objavljen: 03.09.2015 14:59        


Evropska centralna banka (ECB) zadržala je danas referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimumu od 0,05 odsto. Ovakva odluka je bila očekivana, a tržišta sada iščekuju obraćanje predsednika ECB-a Marija Dragija, prenosi agencija AP.

ECB zadržala REPO stopu na rekordno niskom nivou

Očekuje se da će Dragi govoriti o posledicama ekonomskog usporavanja Kine po Evropu, a takođe bi, prema ocenama analitičara, mogao ukazati na spremnost ECB da proširi program monetarnih podsticaja u vrednosti od 1,1 bilion evra koji bi, prema prvobitnom planu, trebalo da traje do septembra 2016. godine.

Strah od deflacije - opasnog pada cena - "ubedio" je ECB da u martu pokrene kontroverzni program kvantitativnog labavljenja, u okviru kog će se do septembra 2016. godine mesečno kupovati obveznice zemalja članica evrozone u vrednosti od po 60 milijardi evra, čime će ukupna vrednost programa dostići 1,14 biliona evra, prenosi agencija Frans pres.

Činilo se isprva da ova šema daje rezultate, pošto je došlo do blagog rasta inflacije u ključnim privredama evrozone, poput Francuske i Nemačke. Međutim, inflacija u evrozoni je u avgustu bila tek 0,2 odsto, što je znatno ispod zacrtanog cilja ECB od nešto ispod dva odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
repro stopa kamatna stopa evropska centralana banka ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana