Tekst objavljen: 18.07.2016 15:57        


Cene nafte su danas u usponu na azijskom trgovanju podstaknute snažnim ekonomskim pokazateljima iz SAD i Kine, koji su oživeli nadu u oporavak tražnje u dvema vodećim svetskim privredama.

Ekonomski podaci iz SAD i Kine podstakli cene nafte

Iako se vraća atmosfera mira u Turskoj nakon neuspelog pokušaja vojnog puča tokom vikenda, analitičari ističu da je situacija i dalje je nestabilna pošto su turske vlasti krenule u nemilosrdni obračun protiv zaverenika, pritvorivši 6.000 ljudi, izveštava agencija Frans pres.

Američka tržišna referenca, "laka" nafta WTI porasla je za sedam centi (0,15 odsto) na 46,02 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" ojačala za 23 centa (0,48 odsto) na 47,84 dolara. Oba tipa nafte su u petak zaključena uz blagi rast.

Niz čvrstih ekonomskih pokazatelja u dvema najvećim svetskim privredama od petka, obodrio je globalna tržišta.

Američko ministarstvo trgovine je saopštilo da je maloprodaja u junu porasla više nego što se očekivalo, što je dobra vest za ekonomiju koju pokreće potrošnja stanovništva.
Ranije tokom dana, Kina je objavila pokazatelje privrednog rasta za drugi kvartal koji su nadmašili prognoze ekonomista, što je pružilo izvesno olakšanje budući da azijski ekonomski div trpi dugotrajno usporavanje.

Izvršni direktor za odnose s klijentima u singapurskoj kompaniji CMC Markets, Aleks Furber kaže da su cene nafte porasle "usled poboljšanih izgleda tražnje".

S druge strane, Sandživ Gupta, analitičar za naftu i gas u kompaniji Ernst || Jang, smatra da će "kratkoročno biti pojačana volatilnost cena sirove nafte", dok se ne uguši udar u Turskoj, budući da vlada nastavlja aktivnosti na kažnjavanju pučista.

"Iako Turska nije veliki proizvođač nafte i gasa, ona je dom glavne rute kojom ide tranzit isporuka sirove nafte", naveo je Gupta.

"Očigledno je da postoji zabrinutost u vezi sa situacijjom", izjavio je za "Blumberg njuz" Rik Spooner, glavni tržišni strateg u sidnejskoj kompaniji CMC Markets, dodajući da "kao i obično u takvim okolnostima, tržište preispituje sve stvari koje nisu baš jasne i koje predstavljaju neposrednu opasnosti za poremećaje".

Tokom poslednjih mesec dana, nafta je oscilirala između 44 i 52 dolara po barelu, nakon što je u februaru pala na gotovo 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara zbog globalne prezasićenosti ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte oporavak cene nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana