Tekst objavljen: 12.11.2015 9:22        


 Više od 70 odsto tradicionalnih banaka ukinulo je besplatno održavanje tekućih računa klijenata, a mnoge najavljuju i povećanje tarifa, što izaziva nezadovoljstvo korisnka, čime se otvara prostor za ekspanziju virtuelnog bankarstva, piše francuski list Figaro.

Eksplozija troškova - blagodet za online banke

Francuska banka BNP Pariba (BNP Paribas) upravo je saopstila klijentima da će uslugu održavanja računa fakturisati počev od 1. januara 2016, i to 2,50 evra mesečno, što je 30 evra godišnje. Ovaj trošak neće snositi jedino klijenti mlađi od 26 godina i oni koji poseduju paket "Espri libr".

Posedovanje računa kod banke koštaće 2,0 evra mesečno, takođe od 1. januara 2016. godine.
Udruženje francuskih korisnika banaka (AFUB) smatra da to predstavlja svojevrstan reket, budući da zakon zahteva od potrošača da poseduju bankovni račun još od 1977. godine.

Sa svoje strane, Udruženje francuskih banaka povećanje bankarskih tarifa brani činjenicom da je ono svakako niže od inflacije.

Na osnovu istraživanja portala Panorabank, prosečni troškovi održavanja bankovnih računa u 2015. iznose 21 evro i veći su 22,8 odsto u odnosu na 2014, kada su već skočili 14,2 odsto.

Prema oceni AFUB-a, ovakva situacija dovešće do popularizacije onlajn banaka, a svaki deseti Francuz mogao bi biti korisnik neke takve finansijske institucije. Na francuskom tržištu pet virtuelnih banaka (Bursorama, ING Direkt, Helo bank, BforBank i Fortuneo) zauzima pet prvih pozicija na listi najjeftinijih banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke online bankarstvo bankarski troškovi bankari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana