Tekst objavljen: 21.02.2019 15:02        


Nemačka kompanija „EOS Matrix“ dala je najbolju ponudu u procesu prodaje prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita.

„EOS Matrix“ iz Nemačke otkupljuje potraživanja banaka

Kompanija „EOS Matrix“ iz Savezne Republike Nemačke dala je najbolju ponudu u procesu prodaje prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja (NPL) iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), proglašeno je na današnjoj sednici tenderske komisije koja je održana u toj agenciji.

Tenderska komisija je dala preporuku odborima poverilaca institucija koje učestvuju u postupku da prihvate ponudu i nastave sa potrebnim procedurama kako bi se zaključila transakcija.

Na prethodnoj sednici tenderske komisije, koja je održana 12. februara, otvorene su obavezujuće ponude za prodaju spornih i nenaplativih potraživanja, nakon čega je finansijski savetnik izvršio analizu predloga kupoprodajnog ugovora.

U roku predviđenom za podnošenje ponuda prispele su dve ponude, a u skladu sa predviđenim pravilima postupka, kao najpovoljnija prihvaćena je ponuda kompanije EOS Matrixu iznosu od 11.290.000 evra.

Inače, predmet ustupanja su potraživanja banaka u stečaju (Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine), kao i potraživanja kojima AOD upravlja u ime i za račun Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Navedena prodaja je prvi korak ka prodaji starih potraživanja, koji je načinjen nakon 18 godina, sa ciljem rešavanja pitanja dugovanja iz prethodnog perioda. Ovom prodajom će se sva realna imovina koja služi kao sredstvo obezbeđenja po ovim potraživanjima (zemljište, objekti, oprema i sl.) ponovo aktivirati i vratiti u privredne tokove i time dalje pospešiti privrednu aktivnost.

Na ovaj način, država će godišnje uštedeti oko 10 miliona evra, koliko su prosečno koštali stečajni postupci i postupci na godišnjem nivou, a koje su se plaćale prethodne dve decenije.Agencija za osiguranje depozita je 11. oktobra 2018. godine, objavila oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz naknadu javnim prikupljanjem ponuda.

Izmenom oglasa objavljenog 30. novembra 2018. godine, rok za dostavljanje obavezujućih ponuda produžen je do 7. februara 2019. godine. Rokovi iz prvobitnog oglasa su produženi na zahtev potencijalnih investitora kako bi se bolje upoznali sa potraživanjima koja su predmet ustupanja, i kako bi se proces učinio što transparentnijim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prodaja prvog paketa NPL-ova je samo početni korak u akcionom planu u okviru kojeg je planirano rešavanje dodatnog paketa nenaplativih i spornih potraživanja države.

U naredna 24 meseca se očekuje prodaja svih spornih i nenaplativih potraživanja u portfelju Agencije za osiguranje depozita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
npl Agencija za osiguranje depozita banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana