Tekst objavljen: 14.01.2014 11:28        


Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je nedavno da će Elektroprivreda Srbije (EPS) u prvom kvartalu ove godine sigurno postati akcionarsko društvo što će omogućiti da građani Srbije dobiju besplatne akcije ove kompanije.

EPS će 4,8 miliona građana učiniti bogatijim za 100 EUR

Kolika bi vrednost ovih akcija bila još uvek je nepoznato ali se u domaćim medijima već spekuliše da bi svaki punoletni građanin mogao da, zahvaljujući EPS-u, postane bogatiji za oko 100 evra.

Naime, brokeri procenjuju da EPS vredi između tri i četiri milijarde evra, ali i navode da bi njena vrednost mogla da bude znatno veća ukoliko bi se kompanija okrenula finansijski održivom poslovanju. U tom slučaju, novčanici bi mogli da nam budu bogatiji i za čitavih 150 evra. U suprotnom, i pedesetak evra može se pokazati kao nedostižan iznos.

Tako bi, pomalo apsurdno, građani Srbije mogli odjednom da se nađu na dve suprotstavljene strane. Naime, građanin-akcionar mogao bi da priželjkuje profitabilno poslovanje EPS-a kako bi njegove akcije više vredele dok bi građanin-potrošač mogao da se s pravom pribojava toga jer bi to značilo i povećanje mesečnog računa za struju 30, 40, pa čak i 50 procenata.

Inače, EPS ne bi bio prvo državno preduzeće koje je podelilo besplatne akcije. Građani su, podsetimo, još 2010. dobili po pet akcija NIS-a čija je vrednost u međuvremenu gotovo duplirana i koje danas
ukupno vrede oko 4.700 dinara.

U 2011. građani su dobili su i po jednu deonicu Aerodroma Nikola Tesla koja vredi danas 500 dinara, odnosno za petinu manje nego kada su je dobili. Na akcije Telekoma Srbija još se čeka a trebalo bi da vrede oko 70 evra.

Uz to, svaki građanin „bogatiji“ je i za sedam akcija takozvanog Akcionarskog fonda, koje vrede ukupno 3.850 dinara, ali koje je nemoguće prodati statusni problem ovog fonda do danas nije rešen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija akcionari besplatne akcije podela besplatnih akcija akcije EPS Elektroprivreda Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana