Zvanični kurs Evra za dan 10.05.21. :: 117.5807 rsd
Tekst objavljen: 22.01.2019 16:13        


Evropska komisija kaznila je američku grupu Masterkard sa 570 miliona evra zbog veštačkog uvećavanja troškova plaćanja karticom na štetu potrošača i prodavaca u EU.

EU kaznila Masterkard sa 570 miliona evra

Brisel je u julu 2015. uputio žalbu američkoj firmi Masterkard koji je prema Komisiji drugi najveći sistem plaćanja karticama u evropskom ekonomskom prostoru (EU, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Žalba se odnosila na to što je prema propisima Masterkarda banka prodavnice gde je kartica upotrebljena bila u obavezi da primeni proviziju u zemlji u kojoj se nalazi prodavac čime se sprečavalo traženje boljih uslova plaćanja karticama u bankama širom Evrope.

Pre 9. decembra 2015. kada su stupili na snagu evropski propisi koji uvode gornji limit za provizije, one su se znatno razlikovale od jedne do druge zemlje.

Istraga Brisela je ustanovila da su zbog propisa Masterkarda prodavci plaćali skuplje bankarske usluge nego što bi plaćali da su mogli slobodno da biraju jeftinije bankarske usluge širom Evrope.

Na taj način su se povećavale cene kako za prodavce tako i za kupce, bila je ograničena prekogranična konkurencija i veštački je bilo podeljeno jedinstveno tržište, navela je Komisija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Evropska komesaraka za konkurenciju Margarete Vestager rekla je da su propisi Masterkarda veštački podizali troškove plaćanja karticom što je nanosilo štetu potrošačima i prodavcima u EU.

Kazna je smanjena za 10 odsto zbog saradnje kompanije s istražiteljima. Američka grupa je saopštila da su već izmenjeni propisi da se usklade s evropskim propisima od decembra 2015. i da nije potrebno da sada koriguje svoju trgovinsku praksu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
MasterCard kazna EU kartičari kartičarske provizije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana