Tekst objavljen: 01.07.2024 14:00        


Ovaj potez će sigurno izazvati nezadovoljstvo među Apple korisnicima u Evropi

EU korisnici ostaju bez Apple AI funkcija, ovo je razlog


Nedavno održana Apple-ova Worldwide Developers Conference (WWDC) donela je mnogo noviteta, među kojima je i Apple Intelligence, skup AI alata za iPhone, iPad i Mac uređaje.Nažalost, za korisnike u Evropskoj uniji, ove funkcije neće biti dostupne uskoro.

Razlog za to leži u evropskom Aktu o digitalnim tržištima (DMA), koji Apple-ove planove čini neizvesnim. Ovaj zakon je već primorao kompaniju na promene poput prelaska na USB-C, dozvoljavanje alternativnih prodavnica aplikacija i alternativnih sistema plaćanja.

Apple je izrazio zabrinutost da bi zahtevi DMA mogli da naruše privatnost korisnika i sigurnost podataka. Iz tog razloga, odlučili su da trenutno ne lansiraju Apple Intelligence u EU.


Osim AI funkcija, ni druge novine predstavljene na WWDC, kao što su iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing, neće biti dostupne u EU.

Ovaj potez će sigurno izazvati nezadovoljstvo među Apple korisnicima u Evropi. Mnogi bi mogli razmisliti o prelasku na druge platforme poput Androida i Windowsa, koje za sada ne ograničavaju AI funkcije po regionima.

Šta ovo znači za budućnost?Ako Apple ne uspe da reši regulatorne izazove, mogli bismo da vidimo egzodus korisnika sa Apple platforme u EU. Biće interesantno pratiti razvoj situacije i da li će i druge zemlje usvojiti slične zakone koji bi dodatno zakomplikovali Apple-ove planove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ai funkcije apple evropa evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana